oglasili se

MOL: Pregovaramo ali i pripremamo prodaju Ine

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
MOL: Pregovaramo ali i pripremamo prodaju Ine
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
08.11.2013.
u 21:09
Uprava MOL-a ovlastila Odbor direktora za dogovor s Vladom RH, ali i za prodaju udjela u Ini
Pogledaj originalni članak

Mađarski MOL započeo je pripreme za prodaju svog udjela u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, službeno je priopćeno iz MOL-a u petak oko 18 sati. 'Upravni odbor MOL-a ovlašten je da započne pripreme za prodaju MOL-ovih dionica u Ini kako bi mogla maksimalizirati svoju investiciju', stoji u priopćenju, uz napomenu kako je istovremeno Upravni odbor ovlašten i da kroz pregovore s Hrvatskom vladom pokuša postići dogovor koji bi doveo do stvaranja nove vrijednosti u kompaniji.

Iako se takvo priopćenje ne može smatrati konačnom potvrdom da je MOL odlučio prodati svoj udjel u Ini, evidentno je da takav scenarij postaje sve izgledniji. Dapače, u kuloarima se već danima spekuliralo kako bi MOL mogao objaviti povlačenje iz Ine, no još jučer su u kompaniji to demantirali. Na upit novinara Hine iz MOL-a su poručili: Nismo dosad prodavali dionice Ine, niti smo išta učinili da bismo to napravili sada". Ipak, manje od 24 sata kasnije dogodio se preokret, a logično j pretpostaviti kako se radi o izravnom odgovoru na drugi krug pregovora koji se odvijao danas u Zagrebu. Na trosatnom sastanku u Vladinoj rezidenciji u Visokoj ulici napredak nije postignut, a hrvatski pregovarači ustrajali su u svojim zahtjevima da se aktualni sustav upravljanja Inom mora promijeniti, jer nije usklađen s važećim hrvatskim zakonima.

Ponajprije, to se odnosi na činjenicu da operativnu kontrolu nad kompanijom umjesto Uprave ima Odbor izvršnih direktora, ali i na LODO – dokument koji propisuje procedure za donošenje odluka u kompaniji, a posljedica mu je da se čak i odluke srednjeg menadžmenta u Ini prije donošenja šalju na potvrdu u Budimpeštu. Hrvatska vlada takav je sustav okarakterizirala neprihvatljivim u svojim službenim pregovaračkim stajalištima, a i odbijala je prijedloge mađarske strane da otvori bilo koju drugu temu pregovora prije nego što se postigne dogovor oko modela upravljanja.

Ipak, takvi ustupci MOL-u su neprihvatljivi, ponajviše zato što bi odricanje upravljačkih prava vodilo i dekonsolidaciji Ine iz MOL-ove bilance, što bi pak dovelo do značajnog gubitka za dioničare mađarske kompanije. Utoliko, čini se kako su upravo jučerašnji pregovori bili okidač koji je potaknuo Mađare na objavu namjere da krene u prodaju Ine. Iz Hrvatske vlade i Ministarstva gospodarstva oglasili su tek priopćenjima u kojima je izraženo iznenađenje MOL-ovim potezom, te najavljene ažurne mjere radi zauzimanja novog stava i pregovaračkih pozicija temeljem novih događaja.

Ipak, kako se neslužbeno doznaje, u Hrvatskoj vladi ovaj potez MOL-a smatraju iznimno nekorektnim, ponajviše zato što namjera da proda Inine dionice nije bila ni na koji način spomenuta na današnjem sastanku pregovarača. – Evidentno je da pregovori nisu išli onako kako su zamislili, pa se sad pokušava vršiti dodatni pritisak na Hrvatsku vladu – rekao je visoki izvor iz Vlade.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

RO
robizg
22:09 08.11.2013.

Slomljena je kičma gospodarstva prodajom INE, može li se locirati,procesuirati ta gamad koja je kriva za to ili ostaje samo blejanje?

DU
Deleted user
21:03 08.11.2013.

Mislim da ova takozvana "vlada" nema sposobnih ljudi koji bi mogli voditi kvalitetne pregovore s mađarima. Sve neki nesposobni traljavci koji u svojim resorima ništa nisu uspjeli učiniti osim hrpu gluposti i vrlo štetnih strateških poteza. Takvima zaista za pregovaračkim stolom nije mjesto jer za to nemaju formata. Trebla se formirati komisija stručnjaka, neovisno o stranačkoj pripadnosti, koja zna posao kojeg bi trebala obaviti a ove nesposobnjakoviće ostaviti u Zagrebu jer tad bar ne bi mogli napraviti još veću štetu.

MJ
mary joe fernandez
20:25 08.11.2013.

Nitko ovdje neće ništa dobiti...svi su u gubitku.Mađari su ju jeftino dobili jer je i tada geniju ekonomske misli Liniću falilo novaca u proračunu pa ju je prodao,HDZ i Sanader su je opeljušili i do kraja utopili Mađaroma,a sada i Hrvati i Mađari gube na vrijednosti dionica.Ova Vlada ne zna što će s njom a Mađari ih iznenadili sa najavom prodaje...Ma nema brige...sad će Zoka i SLinić poslati podobne i nesposobne stranačke kadrove da kadroviraju