Turizam s mjerom

Prekomjerni turizam kuca na vrata: Turistički potencijal od 1,9 milijuna gostiju dnevno

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Prekomjerni turizam kuca na vrata: Turistički potencijal od 1,9 milijuna gostiju dnevno
19.06.2024.
u 21:59
Turističkih kreveta dvostruko je više nego prije četrdesetak godina, samo u kolovozu izreda se pet milijuna turista i overturizam kuca na vrata. Dobra je vijest da turističke vlasti fokus s brojenja gostiju prebacuju na očuvanje resursa i život lokalnih ljudi

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadžaj s potpisom.

Mjesečni pristup - 39 kn/mj

Pristup Večernji Premium sadržaju do otkazivanja, mjesečna naplata

  • Prvi mjesec 9 kuna (samo za nove korisnike)
Ivo, Mato, Mijo i Niko Šoljić

Domovini je dala četiri sina, pronalaskom tijela zadnjeg, zajecala je: 'Takvo što povijest još nije zapisala'

Ivo, poznatiji kao Veliki Joe, krenuo je u proboj iz Vukovara, upao u neprijateljsku zasjedu i skočio u Dunav. Mato je poginuo još na početku rata 19. rujna 1991. godine pri pokušaju zauzimanja vojarne JNA. Niko je 21. studenog 1991. zarobljen u odveden u koncentracijski logor Sremska Mitrovica gdje je zvjerski mučen. Mijo je došao u obiteljsku kuću, a susjedi Srbi ubili su ga u kukuruzištu 18. studenog iste godine.



Komentari 2

IL
ilijacelic
23:23 19.06.2024.

Ja sam prošli tjedan nekoliko dana putovao Jadranom od Rtine do Stona.Mogu vam reći da su cijene paprene,preskupo nije normalno.Ja imam dosta novac mada sam u mirovini ali ne želim da me plaćkaju.Konobari ne ljubazni ,loša kvaliteta neidem više u restorane.zanima me kakva će biti sezona .Vi što pišete da su cijene povoljne nemate pojma.Ja 55god.redovito ljetujem na Jadranu,ova godina je preskupa.

Avatar Tombstone
Tombstone
03:33 20.06.2024.

Turizam je zabludio, kao I nogometna repka. Ocekujemo svjetska prvenstva, a ne cijenimo sto nas je na tu poziciju dovelo. Turizam je buknuo s Nijemcima, Talijanima, Austrijancima itd koji su uzivali u kampovima, obali I moru, te kupovali kruh, mlikeko,, namirnice za taj dan u lokalnim samoposlugama, rostiljali za rucak I na vecer odlazili u lokalne konobe, restorane na domacu hranu I vinogratska, tr poslije toga kafice. Danas toga vise nema, mjesto u kampu kosta te kao soba u hotelu A kategorije tada, vecera u tzv "Michelin" restoranima kao u Monaku, lokalnih konoba vise I nema. Radnici u restoranima su iz bosne ili srbije, bahati su I mrzovoljni. Mi vise nismo destinacija za srednju klasu, postali smo netko tko zeli naplatiti nista. Imat cemo pune "resorte", ali lokalno stanovnistvo I male djelatnosti od toga nece imati nista. Jedino sto ce imati je da vise ne smiju ici na plaze na kojima su odrasli.