Europsko istraživanje prihoda i životnih uvjeta

Poznat mjesečni iznos ispod kojeg se u Njemačkoj smatrate siromašnima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Svakodnevna poskupljenja starije ljude guraju preko praga siromaštva
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Šibenik: Turisti "skupljačima boca" na rivi ostavljaju povratnu ambalažu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Šibenik: Muškarac pretražuje kontejner zbog povratne plastične ambalaže
17.05.2023.
u 09:47
Finska je naime, totalna suprostnost Bugarskoj sa 32,2 posto siromaštva
Pogledaj originalni članak

Europsko istraživanje prihoda i životnih uvjeta objavilo je podatke o siromaštvu i socijalnoj isključenosti, prema kriterijima Europske unije. Ključna su tri uvjeta. 

Socijalno siromaštvo prijeti ljudima čije je kućanstvo suočeno s teškom materijalnom ili socijalnom oskudicom, zaradom ispod granice siromaštva ili vrlo malim brojem zaposlenih članova kućanstva. Podaci za Njemačku pokazali su kako su stanovnici imaju izrazito niske plaće.

Federalni zavod za statistiku pokazao je da je 17,3 milijuna ljudi, odnosno 20,9 posto stanovništva socijalno isključeno. Prije godinu dana taj je udio iznosio točno 21 posto, prenosi Fenix magazin te dodaje kako je linija siromaštva za prošlu godinu iznosila neto 1250 eura mjesečno.

Nedostatak novca zadaje mnoge probleme, a neki od njih su nemogućnost plaćanja stanarine ili hipoteka na nekretninu. Tu je i izostanak odlaska na odmor, ali i nemogućnost zamjene pokućstva ili odlazak u restoran. U Njemačkoj je 2022. oko 9,7 posto stanovništva mlađih od 65 godina, odnosno 6,1 milijun ljudi u kućanstvu imao više zaposlenih, nego nezaposlenih članova obitelji. Godinu dana ranije udio za taj treći kriterij u stanovništvu bio je 9,5 posto.

'JAMSTVO ZA SVAKO DIJETE'

Kako siromašnoj djeci objasniti da mogu uspjeti? Svako peto nema pristup učenju, stanje alarmantno

– Mame nam govore da više toga rješavaju razgovorom. Puno njih se sada više bavi djecom, čitaju im slikovnice, potiču ih da nešto zajedno rade. Dok su prije možda same pekle kolače, danas to rade s djecom. Primijetile su i da su im se odnosi s partnerom promijenili zato što su počele kontrolirati svoje ponašanje, drugačije razmišljati o nekim stvarima, tako da ima efekta i promjena nakon odslušanih radionica – ispričala je voditeljica radionica za roditelje Jelena Ptiček Perković.

Ovo su podaci samo za polovicu država Europske unije.Najmanje je ljudi koji žive u siromaštvu ili socijalnoj izolaciji, tek 16,3 posto. Finska je naime, totalna suprotnost Bugarskoj sa 32,2 posto siromaštva.

>>VIDEO Zagreb: Konferencija Sindikata umirovljenika "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti"

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
10:22 17.05.2023.

Nemogućnost odlaska na odmor, zamjene pokućstva ili odlaska u restoran?! Zar i to spada pod pojam svagdašnjeg siromaštva? Tko zna kako s takvim oblikom siromaštva stoje u najvećem dijelu Indije, Bangladešu, Nepalu, Aganistanu i sličnim zemljama gdje ljudi doslovce preživljavaju od šake riže ili kukuruznog brašna. Zaboravili su Europljani što je pravo simoštvo pa izmišljaju bijesne gliste.