Čestitke novoizabranom predsjedniku

Grabar-Kitarović: Vjerujem u dobru suradnju s Donaldom Trumpom

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
kolinda grabar kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Davor Ivo Stier
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač
09.11.2016.
u 13:30
'Siguran sam da ćemo uspostaviti kvalitetne odnose s novom administracijom', rekao je premijer Plenković
Pogledaj originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je danas pobjedniku američkih predsjedničkih izbora Donaldu Trumpu, istaknuvši kako je siguran da će Zagreb imati kvalitetne odnose s novom vladom u Washingtonu.čestitao novom američkom predsjedniku "Čestitam na pobjedi, poštujemo volju američkih birača i siguran sam da ćemo uspostaviti kvalitetne odnose s novom administracijom," rekao je Plenković novinarima na savjetovanju ekonomista u Opatiji.

Grabar-Kitarović nije imala priliku upoznati Trumpa

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Čabru uvjerenost u dobru suradnju s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom administracijom u okviru NATO-a i na području JI Europe. "Vjerujem da ćemo nastaviti raditi zajedno kako bismo se zajedno suočili sa ugrozom sigurnosti i riješili neka od otvorenih pitanja koja već godinama opterećuju odnose država jugoistoka Europe", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekla da nije imala priliku osobno upoznati Trumpa, ali ne sumnja u dobru suradnju s njim. Kazala je da ima mnogo inicijativa i tema o kojima želi razgovarati s budućom administracijom i najavila da će se uskoro zahvaliti na dobroj suradnji s još uvijek aktualnom administracijom Baracka Obame.

Stier: Mi ćemo sa SAD-om graditi savezničke odnose i dalje

- Hrvatska i SAD su saveznici u NATO savezu. Mi ćemo se i dalje zalagati za vrlo čvrste transatlantske odnose. To je važno za RH, to je važno za naše vanjskopolitičke prioritete i na jugoistoku Europe. Cijeli jugoistok Europe se bliži euroatlantskim integracijama. U tom pogledu za arhitekturu mira u Europi uloga NATO-a je uvijek bila ključna i mi ćemo u tom kontekstu graditi odnose s novom američkom administracijom, komentirao je danas u Zagrebu ministar vanjskih poslova Davor Ivo Ster rezultate američkih izbora na kojima je pobjedu odnio Donald Trump.

- Uloga Sjedinjenih Država od ključne važnosti za međunarodne odnose, za međunarodni mir i stabilnost. Mi smo uvjereni da ćemo i kroz bilateralnu suradnju sa SAD-om u okviru našeg savezništva u NATO-u imati stabilne odnose i zajedno raditi što se tiče europskog kontinenta, a posebice puta jugoistoka Europe na tome da se gradi stabilnost i Hrvatska će s novom američkom administracijom upravo na tome raditi - kazao je Stier.

Na tvrdnje analitičara da ulazimo u period nesigurnosti, kazao je kako je uvjeren "da ćemo nastaviti graditi naše odnose, da će uloga NATO-a ostati ključna za sigurnost Europe".

- Naravno, mi ćemo i okviru EU s partnerima, državama članica, surađivati na tom polju. Bit će to na dnevnom redi već u ponedjeljak u Bruxellesu - objasnio je Stier.
Upitan da prokomentira izjavu Trumpa da će njegova pobjeda za Ameriku značiti "Brexit plus plus plus" , kazao je: - Naše je savezništvo uređeno i ugovorom o pristupanju NATO savezu. To je okvir za naše bilateralne odnose i odnose koje ćemo graditi s novom američkom administracijom.

Istaknuo je da je uloga Sjedinjenih Država od ključne važnosti za međunarodne odnose, za međunarodni mir i stabilnost. "Mi smo uvjereni da ćemo kroz bilateralnu suradnju sa SAD-om u okviru našeg savezništva u NATO-u imati stabilne odnose i zajedno raditi što se tiče europskog kontineta, a posebice stabilnosti jugoistoka Europe", kazao je Stier.

Miro Kovač: Amerikanci će morati nastaviti surađivati s Rusijom kako bi se rješavali svjetski problemi

"Nakon američkih predsjedničkih izbora za Hrvatsku je najvažnije da zajedno s novim predsjednikom i novom administracijom konsolidira stanje na jugoistoku Europe koje je još uvijek nestabilno, posebice u BiH gdje Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma ima posebnu odgovornost", izjavio je za Hinu potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač.

"Sada je najvažnije za nas u Hrvatskoj da se pripremimo i da zajedno s novim predsjednikom i novom administracijom konsolidiramo stanje na jugoistoku Europe koji je još uvijek nestabilno", kazao je Kovač navodeći kao primjer BiH, Makedoniju i Kosovo.

"Ima tu još dosta posla i Hrvatska mora dati svoj doprinos, pogotovo kada je riječ o BiH gdje Hrvatska ima odgovornost kao zemlja koja je potpisala Daytonski sporazum i ima odgovornost prema tamošnjim Hrvatima koji moraju biti ravnopravni s druga dva naroda", istaknuo je bivši ministar vanjskih poslova.

Smatra da tu važnu ulogu "medijatora, kreatora i sukreatora" rješavanja stanja na jugoistoku Europe ima i Hrvatska te ujedno ukazuje na važnost odnosa Rusije i SAD-a.

"Što se tiče vanjske politike, Amerikanci će morati nastaviti surađivati s Rusijom kako bi se rješavali svjetski problemi", zaključio je Kovač Znamo, nastavio je Kovač, da Rusija na ovo područje utječe putem energetske politike, prisutna je u BiH u entitetu Republike Srpske, prisutna je u Srbiji.

"Rusija je neizostavan partner kada je riječ o rješavanju i konsolidiranju stanja na jugoistoku Europe", ocijenio je Kovač. Istaknuo je da se u rješavanju tog pitanja hrvatska vlast mora "emancipirati" i mora sve učiniti na stabilnom uređenju BiH i pomoći Hrvatima.

Kovač priznaje da je za SAD jugoistok Europe manje važan od rata u Siriji i borbe protiv Islamske države (IS), ali je "na nama ovdje da potaknemo američku administraciju i iskoristimo naše članstvo u Europskoj uniji za stvaranje totalnog angažmana za sređivanje stvari na jugoistoku Europe". Kovač je kazao da nije iznenađen Trumpovom pobjednom jer je on "inkarnirao mogućnost promjena u SAD-u, dok je Hillary Clinton inkarnirala status quo, tj. staru priču".

Republikanski kandidat Trump postao je u srijedu novi predsjednik SAD-a, nakon što je u neizvjesnoj izbornoj utrci pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

> > UŽIVO Donald Trump izabran za američkog predsjednika! Trijumfirao je u svim ključnim državama i šokirao demokrate, zabilježeni manji prosvjedi u nekim gradovima

> > Putin među prvima poslao telegram Trumpu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DU
Deleted user
11:50 09.11.2016.

Ovom pobjedom kršćani mogu odahnuti

Avatar Becarina
Becarina
13:53 09.11.2016.

Sigurno s Amerikom, Warsawski pakt komsijama.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
14:00 09.11.2016.

Era Obmana je iza nas , s Trumpom ce biti bolje.