Odnosi s Rusijom

Premijer saziva državni vrh

24.03.2018.
u 22:46
‘Čut ću se s predsjednicom Grabar-Kitarović i dogovoriti sastanak državnog vrha kako bismo raspravili reakciju prema Rusiji nakon zaključaka Europskog vijeća’.
Pogledaj originalni članak

Niz država članica Europske unije spremno je sljedeći tjedan protjerati dio ruskih diplomata sa svojih teritorija, u znak koordinirane dodatne solidarnosti s Velikom Britanijom s kojom su se lideri svih ostalih 27 članica EU, na sastanku Europskog vijeća, složili u ocjeni da je Rusija “vrlo vjerojatno odgovorna” za prvi napad otrovnim nervnim agensom na tlu Europe nakon 2. svjetskog rata, 4. ožujka u engleskom gradu Salisburyju.

No, ne zna se hoće li među protjerujućima biti i Hrvatska jer je premijer Andrej Plenković otišao sa summita najavivši da će se nakon povratka u Zagreb čuti s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i dogovoriti sastanak državnog vrha kako bi se raspravila reakcija prema Rusiji nakon zaključaka Europskog vijeća.

Plod prijašnjih razgovora

Još jedan sastanak državnog vrha, dakle, unatoč jednom takvom koji je održan u srijedu, dan prije početka dvodnevnog summita EU, koji je ostavio dojam potpune nekoordiniranosti jer je predsjednica u četvrtak u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom pozvala Vladimira Putina da posjeti Hrvatsku, a premijer je u Bruxellesu stavljao hrvatski potpis na optužbu protiv Rusije zbog napada u Salisburyju.

Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin

Jučer poslijepodne, nakon završetka summita u Bruxellesu, bilo je sasvim jasno da Plenković i Vlada dijele britanski stav o postojanju obrasca ruske agresije na Europu, od Salisburyja do hrvatskog susjeda Crne Gore, no i dalje nije bilo jasno dijeli li Plenković zajednički stav sa sukreatoricom hrvatske vanjske politike, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, čiji je odabir trenutka za upućivanje poziva ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku jučer kritizirala i oporba u Saboru.

– Napad kakav se dogodio u Salisburyju krajnje je neuobičajen i nedopustiv. To nisu stvari koje u sigurnosnom pogledu bilo tko može ignorirati. I zato je ova politička poruka stav svih članica EU i sa te strane je i stav Hrvatske vrlo jasan – rekao je Plenković na odlasku iz Bruxellesa i ponovo nastojao “dedramatizirati” neusklađenost koja se javlja iz predsjedničina poziva Putinu u Hrvatsku:

– Kontinuitet dijaloga koji predsjednica Republike ima s predsjednikom Rusije neovisan je o tom procesu, on je prije svega plod njihovih prijašnjih razgovora. Ja sam taj razgovor doživio u tom kontekstu, ne u kontekstu onoga što se dogodilo sinoć – rekao je Plenković.

Dok je Plenković još sjedio na summitu, a iz Ureda predsjednice na brojna pitanja novinara objašnjeno da je Predsjednica “imajući u vidu činjenicu da je predsjednik Putin pobijedio na izborima samo ponovila poziv u RH upućen još tijekom službenog posjeta Rusiji 2017.”, u Hrvatskom saboru SDP-ovac Peđa Grbin zatražio je od državnog vrha da uskladi dualnu vanjsku politiku Hrvatske. A Vesna Pusić, saborska zastupnica GLAS-a i bivša šefica diplomacije, smatra da je predsjednica izabrala najgori mogući trenutak za upućivanje poziva Putinu.

– Trenutak je bio katastrofalan, pogrešan. Čak me i manje zanima odnos predsjednice i Vlade, to je njihov problem, zanima me slika zemlje koja se šalje prema van, a koja je u najmanju ruku nespretna, ako ne i potpuno negativna. S druge me strane počinje i brinuti ova druga dimenzija. Dosad smo sve to tretirali kao nespretnost, rivalstvo između predsjednice i Vlade, a sad se nadamo da je to samo to, a ne nešto opasnije – zaključuje Vesna Pusić.

Kao s Vučićem

Kad je Plenkovićeva Vlada razmjenjivala prosvjedne note sa Srbijom, predsjednica je pozvala Vučića u Hrvatsku. Kad Plenković staje iza tvrdnje o odgovornosti Putinove Rusije za Salisbury, predsjednica zove Putina u Hrvatsku. No, premijer jučer tvrdi da on tu ne vidi nikakav obrazac.

Nakon završetka summita, bugarski predsjednik Bojko Borisov izjavio je da su odnosi s Rusijom “gori nego u vrijeme hladnog rata”. Za njega formulacija o “vrlo vjerojatnoj” odgovornosti Rusije ne znači da je sto posto sigurno da Putin stoji iza napada u Salisburyju, ali i on je podržao zaključke Europskog vijeća o Rusiji. Baš kao i grčki premijer Alexis Tsipras, koji je također u četvrtak telefonski razgovarao s Putinom (ali nije ga pozvao u Grčku) i čija država i politička opcija Syriza njeguju simpatije prema Rusiji.

– Nije bilo nijednog šefa države ili vlade koji je doveo u pitanje autentičnost analize britanskih službi i stoga su zaključci tako jasni kakvi jesu – rekao je premijer Plenković na odlasku sa summita. Hrvatska se uskladila s EU. Može li se uskladiti sama sa sobom? 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
22:51 24.03.2018.

Očekujem da državni vrh donese odluku o protjerivanju anemičnog jugoudbaša natrag u Bruxelles.

Avatar Django
Django
00:03 25.03.2018.

S obzirom na stupanj solidarnosti koji je V.Britanija u teškim trenucima pokazivala prema Hrvatskoj, mislim da nemamo apsolutno nikakvu moralnu ili bilo kakvu drugu obvezu po ovom pitanju.

PU
Pukovnik
23:13 24.03.2018.

Blentović se igra vatrom koja neće njega spaliti nego nas. Zaratiti domovinu i svoj narod sa supersilom zbog dobro dotiranog mjesta u EK je zadnje od zadnjeg. Interesantno kako su Njemačka, Francuska i niz drugih europski država rekordno povećali izvoz u Rusiju unatoč “embarga”. Samo našu prodane duše za Judine škude izdaju svoju krv i zemlju. Odvratno - Kolinda reagiraj!