NATO SUSRET U PRAGU

Premijerka Jadranka Kosor pozvala Obamu u Hrvatsku

Foto: AFP
kosor, obama
Foto: AFP
kosor, obama
Foto: AFP
obama, kosor (1)
Foto: AFP
obama, kosor (1)
08.04.2010.
u 17:21
Vidno zadovoljna Kosor izjavila je da je večera bila iznimno ugodna za sjećanje te da je "za memoare" od predsjednika Obame dobila autogram na jelovniku.
Pogledaj originalni članak

Bio je to opušten susret, jedna večera prijatelja. Imala sam čast sjediti za stolom sa svojim kolegama i govoriti o svim relevantnim temama kao ravnopravna i ponosna članica NATO saveza - kazala je nakon večere s američkim predsjednikom Barackom Obamom i još 10 predsjednika i premijera zemalja središnje i istočne Europe hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

U središtu pozornosti večere u Pragu bila je, kazala je Kosor, sigurnost i budućnost.

- A što se tiče, tema koje sam ja otvorila, svakako je potpora Hrvatske, članice NATO-a, a uskoro i članice EU, zemljama jugoistočne Europe, a posebno sam govorila o potpori BiH. Rekla sam da bi bilo dobro da BiH dobije što skorije svoju NATO perspektivu, da MAP ne može biti nagrada već skup obveza za BiH - kazala je Kosor te istaknula da su kolege, koje predstavljaju i Europsku uniju isticali i to da žele što je moguće prije Hrvatsku u EU.

Kosor je spomenula i da je sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom riješila jedan problem koji je bio aktualan i na stolu, ali ne riješen 18 godina, te da je Obama pokazao da zna za to i da to s velikim odobravanjem podupire.

Obamin autogram na jelovniku

- Pozvala sam predsjednika Obamu da posjeti Hrvatsku. Rekla sam mu da imamo najljepše more. Nasmijao se sa velikim odobravanjem. A predsjednik Obama je spomenuo Chicago i veliki broj Hrvata koji tamo žive, pa je rekao da bi bilo dobro da dođem u Chicago. Nije rekao da će doći, ali vidjelo se da zna ponešto o našoj obali. Uistinu, jedna lijepa večer. Ja sam zamolila na kraju, na onom jelovniku, što je bilo priloženo svakome od znas, za jedan potpis. To je za memoare - kazala je večeras dobro raspoložena premijerka.

Kosor je za večerom govorila i kako treba "još nešto učiniti na tome da se NATO ne precipira samo kao vojni savez nego jak političi savez", što je naišlo na odobravanje. - Ono što ću posebno pamtiti jest rečenica Obama, kad se govorilo o NATO-u, kad smo svi rekli što smo imali, što smo smatrali da je bitno, predsjednik Obama je rekao: što se tiče NATO-a nema novih i starih, važnijih i manje važnih. Svi smo mi NATO i svi smo mi imamo jednaka prava i jednake i dužnosti - zaključila je Kosor koja Obamu opisuje kao iznimno neposredna, koncentrirana sugovornika.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 105

OB
-obrisani-
08:01 09.04.2010.

Jaca je ko ruza hrvatska nije ko vas Milanovic ,niti smrdi, niti mirise.

OB
-obrisani-
23:07 08.04.2010.

@machak Netocno. Bilo je jos premijera tamo, a ni oni nisu vrhovni zapovjednici svojih vojski nego izvrsna vlast jer je i Obama izvrsna vlast. Uostalom, Josipovic se vec dvaput susreo sa za njega najvaznijim predsjednikom na svijetu... Osim toga, komicnije je vidjet kako Obama najprije rukom pokazuje Jaci gdje da odlozi torbu a isto tako kako da izadje van, nego da je to radio Iveku

OB
-obrisani-
21:01 08.04.2010.

ili treba još topovskoga mesa iz članica nato?