UZVRATNI ODGOVOR

Premijerka Kosor: Nećemo povući tužbu za genocid protiv Srbije

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Premijerka Kosor: Nećemo povući tužbu za genocid protiv Srbije
04.11.2011.
u 19:37
Pravni tim Srbije podnio je u petak Međunarodnom sudu pravde u Haagu pisani odgovor na podnesak kojim je Hrvatska negirala navode iz srpske protutužbe da je nad Srbima počinjen genocid u ratu 90-ih.
Pogledaj originalni članak

- Samo je Vlada ovlaštena za povlačenje tužbe i Vlada koju vodim nikada o tome nije razgovarala, nikada to pitanje nismo razmatrali i nemamo namjeru povući tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, izjavila je premijerka Jadranka Kosor. Istaknula je da je stajalište Vlade koju vodi uvijek isto.
- Vlada koju će voditi HDZ neće povlačiti tužbu, dodala je premijerka.

Protutužba Srbije

Pravni tim Srbije podnio je u petak Međunarodnom sudu pravde u Haagu pisani odgovor na podnesak kojim je Hrvatska negirala navode iz srpske protutužbe da je nad Srbima počinjen genocid u ratu 90-ih, a ekspert pravnog tima Savo Štrbac potvrdio je Tanjugu da je odgovor Srbije na oko tisuću stranica dostavljen sudu i naveo da se sastoji od osnovnog dijela na 320 stranica, kojim se osporavaju prigovori Hrvatske, i 76 aneksa skupljenih u tri toma, piše beogradska Politika.

Beogradski dnevnik piše da "dodatna argumentacija sadrži nove dokaze koji pojačavaju protutužbu Srbije, izjave svjedoka, tajne zapise razgovora hrvatskog vrha, neke međunarodne dokumente i analize Veritasa s ažuriranim brojem od gotovo 7000 srpskih žrtava, od toga oko 2000 nestalih".

– Ovo je posljednji podnesak Srbije, a sud će Hrvatskoj potom odrediti rok u kojemu ima pravo na njega odgovoriti – objasnio je ekspert.

Vlasti u Beogradu u zadnje su tri godine u nekoliko navrata iskazale spremnost na uzajamno povlačenje tužbi i izvansudsku nagodbu, ali nisu naišle na pozitivan odgovor hrvatske vlade, podsjeća Politika.

Hrvatska 1999. podnijela tužbu

Hrvatska je 2. srpnja 1999. , neposredno nakon NATO-ova bombardiranja Srbije, podnijela tužbu kojom traži da sud utvrdi da je Srbija, kao država nasljednica, odgovorna za agresiju i genocid nad hrvatskim građanima te zatražila od Srbije naknadu štete koju utvrdi sud, kazni sve počinitelje zločina, pruži sve informacije o nestalima i vrati odnesena kulturna dobra.

Politika podsjeća da ove zahtjeve Hrvatska "temelji na tvrdnjama da su vojne, policijske i paravojne snage pod nadzorom SRJ počinile etničko čišćenje kao oblik genocida napadajući i protjerujući hrvatske građane s područja Knina, istočne i zapadne Slavonije te Dalmacije".

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 52

OB
-obrisani-
21:58 04.11.2011.

Al ste se bili napljackali.....

OB
-obrisani-
20:27 04.11.2011.

i kaže : “Politika podsjeća da ove zahtjeve Hrvatska \"temelji na tvrdnjama da su vojne, policijske i paravojne snage pod nadzorom SRJ počinile etničko čišćenje kao oblik genocida napadajući i protjerujući hrvatske građane s područja Knina, istočne i zapadne Slavonije te Dalmacije\". to nisu tvrdnje to su činjenice, no sada je samo na sudu da ustanovi krivnju i da se odredi visima ratne odštete koju Srbija ima isplatiti Hrvatskoj

OB
-obrisani-
21:57 04.11.2011.

penicilin,ja ti verujem ali da li ce M.sud poverovati?Mozda je bolje reci da su dosli vanzemaljci popalili i odleteli....hehehe