optimistična

Premijerka Kosor: U Hrvatskoj se sada živi relaksiranije

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
jadranka kosor, đuro đaković (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
jadranka kosor, đuro đaković (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
tenk M-84D
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
jadranka kosor, đuro đaković (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
jadranka kosor, đuro đaković (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
jadranka kosor, đuro đaković (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
jadranka kosor, đuro đaković (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
jadranka kosor, đuro đaković (1)
18.02.2011.
u 13:40
Nema nikakve potrebe da cijene kruha i drugih osnovnih namirnica rastu, poručila je premijerka u Slavonskom Brodu
Pogledaj originalni članak

– Apeliram na sve gospodarske subjekte da cijene ne dižu. U tom smislu organizirat ćemo sastanak s velikim proizvođačima i trgovcima da bismo čuli što oni o tome misle i kako da svi zajedno podijelimo teret krize – rekla je premijerka Jadranka Kosor u Slavonskom Brodu na obilježavanju 90. obljetnice rada tvornice Đuro Đaković, komentirajući najavu poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

– Nema nikakve potrebe da cijene kruha i drugih osnovnih namirnica rastu. Cijene energenata nisu na razini koja bi bila razlog za podizanje cijena. Cijena struje, primjerice, nije se uopće povećavala iako je HEP tražio povećanje od 25 posto – istaknula je premijerka.

Na upit da ocijeni rad svoje Vlade i predsjednika Ive Josipovića premijerka je rekla da nije sklona ocjenjivanju jer se to radi u školi, ali ističe da je rad Vlade i predsjednika Josipovića bio dobar. 

– Oboje smo se trudili da suradnja bude u okviru ustavnih ovlasti, ima špekulacija da to i nije tako, ali Vlada će i dalje poštovati ustavna načela i instituciju predsjednika države – kazala je J. Kosor.

Premijerka je istaknula da nam je izvoz porastao 18 posto i da trgovina na malo raste.

– To nam govori da ljudi ipak relaksiranije žive – rekla je Kosor i dodala da je sigurna da će relaksacija stanovništva potrajati i u 2011. godini.

Radni posjet premijerke Kosor brodskom Đuri Đakoviću najvažnijem gospodarskog subjektu u Brodsko-posavskoj županiji bio je prilika da se predsjednica Vlade u praksi uvjeri u karakteristike i kvalitetu borbenih vozila koja se u Đakoviću proizvode i servisiraju za potrebe MORH-a. Na tvorničkom poligonu Kindrovo u okolici Broda premijerka Kosor sa suradnicima nazočila je praktičnoj demonstraciji borbenoga oklopnog vozila BOV AMV 8X8, koje Đaković proizvodi u suradnji s finskom Patriom za potrebe MORH-a.

BOV se uspinjao cestom i pod nagibom od 31 stupanj, u cijelosti je opremljen daljinski upravljanom oružanom stanicom 12,7 mm, uz visoku razinu protubalističke i protuminske zaštite. Potom je uslijedio prikaz borbenih karakteristika standardnog tenka M-84, kojih je Đ. Đaković do sada proizveo čak 700 komada, za potrebe vojske Kuvajta 149 komada. Poligonskom cestom na gusjenicama doslovce se kotrljalo 40-ak tona čelika i opreme, pogonske jačine čak 1000 konjskih snaga, s lakoćom je prelazio preko svih betonskih i zemljanih zapreka, a onda je uslijedio prikaz tenka M-84 D, u nekoliko navrata već predstavljenog javnosti i MORH-u.

U sklopu tzv. školskog gađanja tenk je uz zaglušujuću buku u nepunih desetak sekundi ispalio tri topovska hica, a potom je pustio veliku dimnu zavjesu prikazujući mogućnosti samoskrivanja od neprijatelja tijekom borbenog djelovanja.

– Naravno da sam impresionirana prikazima borbenih vozila, hrvatska je Vlada pomagala i pomagat će i Đuri Đakoviću, koliko god bude mogla u svim segmentima, pogotovo kada je riječ o proizvodnji koja će omogućiti izlazak na treća tržišta – rekla je premijerka J. Kosor.

ĐĐ-Specijalna vozila do sada su MORH-u isporučila 24 komada BOV-a, od ožujka će se serijski proizvoditi četiri komada mjesečno i do kraja 2012. ukupno MORH-u isporučiti 126 komada.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 297

LA
Lamaza007
15:14 18.02.2011.

Točno zašto bi narod nešto jeo pa bi poslije morao imati stolicu, bolje je bit ovako gladan i kopat po kantama relasirajuće

BR
brainiac
15:55 18.02.2011.

Rezigniranije?

HE
hermenegildo
15:12 18.02.2011.

jedino ako vas primi prijatelj Gadafi tamo se budete relaskirali, ovdje su vam ne dani nego sati odbrojani drugarice urednice zidnih novina u komitetu peščenica