Brođani najbolji ultraši u Hrvatskoj

Pretrčala 137 km za 12 sati: “Lakše mi je trčati nego sjediti u autu”

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
storyeditor/2022-04-19/PXL_120222_91942295.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: 10. tradicionalno rekreativno trčanje građana i pripadnika hitnih službi u povodu Dana europskog broja 112
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: 10. tradicionalno rekreativno trčanje građana i pripadnika hitnih službi u povodu Dana europskog broja 112
20.04.2022.
u 18:55
Prosječna starost brodskih, ali i hrvatskih trkača je 39 godina. Većinom su to žene koje žele nešto promijeniti u svom životu i traže nove izazove
Pogledaj originalni članak

Trčanje je svjetski trend, a Slavonski Brod je prema broju trkača i ostvarenim rezultatima na utrkama postao vodeći centar u Hrvatskoj, bar kad je riječ o ultramaratonima. Tome u prilog govori i činjenica da iz grada na Savi dolazi čak pet reprezentativaca.

Iz noćne smjene u sprint

Na nedavnoj, 5. Polojskoj ultri, koja je okupila više od 200 trkača iz zemlje i inozemstva, medicinska sestra Ines Jozić pobijedila je u utrci na 100 kilometara, istrčavši ovu paklenu dionicu za sedam sati, 54 minute i 29 sekundi. Bio je to drugi rezultat ove godine u svijetu. Lani je u Zagrebu za 12 sati pretrčala čak 137 kilometara. Gradonačelnik Mirko Duspara nedavno je komentirao da toliku udaljenost nije lako prijeći ni autom.

– Meni je lakše trčati nego sjediti u autu 137 kilometara – smije se Ines.

Za postizanje vrhunskih rezultata u trčanju potrebno je uložiti puno truda i treninga, što ponekad nije lako uskladiti s osobnim i poslovnim životom. No nezaustavljivoj 27-godišnjakinji nije problem ravno iz noćne smjene istrčati 50 ili 60 kilometara.

– Iskreno, meni je to usklađivanje prelako. Trčanje me opušta i dobro mi dođe, a sve se može iskombinirati kad se hoće – poručuje Ines.

Građevinska inženjerka Ankica Pavlović (40) natjecateljskim se trčanjem bavi tek dvije godine, ali u riznici već ima nekoliko medalja i pehara.

– Kada su u pitanju neki osobni trkački snovi, mislim da sam ih već ostvarila. Trčala sam i sto kilometara i 12 sati – kazala je 40-godišnja Ankica.

Policajac Krešimir Šimić (34), višestruki državni prvak i pobjednik natjecanja za najspremnijeg “plavca”, u sebi je spojio tri naizgled nespojiva zanimanja – maratonac, pjesnik i policajac. Trčati je počeo još u osmom razredu osnovne škole. Bila je to njegova posveta pokojnom ocu, poginulom hrvatskom branitelju bez kojeg je ostao kada su mu bile samo tri godine. Sa 16 godina istrčao je svoj prvi polumaraton, a u cijeloj karijeri u nogama ima više od 60 tisuća kilometara.

– Trčanje je divno stanje uma. To je put prema snažnoj emocionalnoj stabilnosti, što je jako važno u našoj policijskoj profesiji. Uz trčanje se rađa samopoštovanje i unutarnja samokontrola – ističe Šimić.

Proljeće je idealno vrijeme za nove zdrave navike. U brodskom ultramaratonskom klubu Mazator ističu da je trčanje zdrava ovisnost, jedan od najjednostavnijih i najboljih oblika rekreacije te pravi blagoslov za zdravlje. No, iako donosi mnoge pozitivne stvari, i u trčanju, kao i u svemu drugom, treba biti umjeren i slušati savjete stručnjaka. Bez priprema ne treba ni razmišljati o utrkama s obzirom na to da je riječ o izuzetno stresnoj aktivnosti za organizam.

– Godine nikad nisu prepreka ni za trčanje ni za bilo što drugo u životu. Mnogo toga ovisi o tome kako se čovjek osjeća i ima li problema s kilogramima, zglobovima ili nečim trećim. Ako toga nema i ako je osoba vitalna, nema prepreka za bavljenje rekreacijom – kaže voditelj brodske škole trčanja, magistar kineziologije Tomislav Marinović.

Godine nisu prepreka

Prosječna starost brodskih, ali i hrvatskih trkača je 39 godina. Većinom su to žene koje žele nešto promijeniti u svom životu i traže nove izazove. Rad u klubu posložen je prema načelu postupnosti i kontinuiranosti, što znači da sve polaznike nakon nekoliko tjedana priprema i prilagodbe testiraju. Onda ih na osnovi ostvarenih rezultata raspoređuju u jakosne skupine u kojima nastavljaju trenirati prema prilagođenom planu i programu. Sreća u nesreći da cijena goriva raste pa će na kraju Brod postati trkački i biciklistički grad, što je definitivno smjer budućnosti.

– Sve ide u smjeru toga da mijenjamo stereotipe. To je najveća pobjeda, tu definitivno osvajamo najveći pehar. To nam je vjetar u leđa i tim putem nastavljamo dalje – poručio je Marinović.

VIDEO Fitness stručnjaci odgovaraju: Je li bolje trčati duže ili brže?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.