RAZGOVOR

Prevaren sam, Excelsior ne zaslužuje ni četiri zvjezdice

23.03.2002.
u 00:00
* Sa Zecchom tražim lokaciju na Hvaru za ekskluzivno odmorište
Pogledaj originalni članak

Današnji vlasnik triju dubrovačkih i jednog riječkog hotela - s namjerom da se ta lista proširi - Goran Štrok, svoje ambicije u turizmu potvrdio je i nazočnošću na netom završenoj turističkoj burzi u Berlinu. Kao sugovornik zanimljiv je i stoga što je nedavno iz njegova dubrovačkog hotela "Excelsior" Državnoj agenciji za sanaciju banaka odaslan zahtjev za otpis nešto više od tri milijuna maraka hotelskog duga.

Kad ste kupili hotel, znali ste i u kakvu je stanju i koliki su mu dugovi. Zašto bi vam sada država opraštala dugove?

- Nemam izravne veze s tim zahtjevom. Hotelska uprava ima strateške ciljeve i ja se u to ne miješam. Zatraženo je samo ono što je u okviru zakona. No, ako takve stvari mogu tražiti drugi koji su bili oštećeni ratom, zašto i moja tvrtka ne bi pokušalo skinuti taj balast? Kupio sam Excelsior kao hotel s pet zvjezdica. Na neki sam način prevaren jer taj hotel prema kriterijima svjetskog hotelijerstva zaslužuje nepune četiri zvjezdice. Imamo listu od 167 stavki koje treba popraviti da bi hotel s pravom nosio pet zvjezdica. To i radimo i u malo više od godinu dana u Excelsior je uloženo oko 3,5 milijuna maraka.

Od 62 - 20 soba

Pa vidjeli ste u kojem je hotel stanju i teško je s vama suosjećati ako u Excelsioru nije sve za pet zvjezdica.

- Nisam ga kupio zato što ima tri, četiri ili pet zvjezdica, nego sam ga želio iz strateških razloga. Samo govorim što sam zatekao.

Kako vam je odgovoreno na zahtjev za otpis duga?

- Nikakav odgovor nije stigao.

Neki vas nerado vide kao vlasnika Excelsiora jer ste ga kupili uz preuzimanje dugova i s malo gotovine.

- O tomu je bezrazložno stvorena negativna klima. Moja je ponuda za Excelsior bila najbolja, kad se zbroje dugovi i gotovina, platio sam ga 42,7 milijuna maraka.

Sa svjetski poznatim hotelijerom Adrianom Zecchom, vlasnikom Aman resorta na više odredišta u svijetu, nedavno ste na Baliju sklopili ugovor o njegovu ulasku kroz leasing na 15 godina u staro krilo Excelsiora. Što će to značiti i kakvi su vam zajednički planovi?

- Zeccha po svijetu ima zasebne turističke komplekse, a Excelsior je izuzetak, jer arhitektonski omogućuje odvojeno poslovanje. Njegov dio ima poseban ulaz. Zecchi se to svidjelo jer je riječ o senzacionalnu starom objektu na samo 200 metara od Grada u kojem će od 62 sadašnje napraviti dvadesetak soba. Planiramo iz Excelsiora maknuti kongresno poslovanje, a u hotelskoj kongresnoj dvorani napravit ćemo casino, tako da bi i gosti Amana imali taj sadržaj na raspolaganju. U dubrovačkom Palaceu planiramo sagraditi kongresnu dvoranu za tisuću ljudi. Zecchin dolazak velika je promocija za Hrvatsku. U njegovim hotelima najjeftinije noćenje stoji 600 dolara, a kad otvori novi, odmah je pun šest, sedam mjeseci jer takozvani Aman-ovisnici iz cijelog svijeta hrle da to vide. Njegovi su objekti uistinu arhitektonski i kulinarski doživljaj, a ima ih u Maroku, Tajlandu, Tahitiju... Svaki je drukčiji, uklopljen u lokalnu arhitekturu i povijest.

U Hrvatsku ulažem iz entuzijazma

Iskazali ste, među ostalim, i ambiciju za kupnjom hotela na Hvaru. Je li nešto konkretizirano?

- Nisam još toliko jak da bih sam ušao u hotel koji radi samo pet, šest mjeseci. Otoci su stoga još relativno opasni za moju razinu poslovanja. No, bude li Zeccha htio, a na Hvaru zajedno tražimo poziciju, zemlju ili objekt, onda je to druga priča.

Zašto je dio domaće javnosti sumnjičav prema vašim ulaganjima u turizam?

- To su bombastičnim napisima dijelom skrivili i novinari. Nemam skrivenih motiva, Hrvatska je moja domovina i to što radim radim iz entuzijazma. Nikad nisam bio u većem financijskom riziku nego kad sam krenuo u posao s Excelsiorom. I vlastita supruga pitala me što mi sve to treba. Proteklo desetljeće u Hrvatskoj obilježilo je mnogo nepravilnosti, pa i pljačke, to je ostavilo pečat i sada se na sve gleda s rezervom i sumnjičavošću.

Razgovarala Radmila Kovačević

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr