Ni sam ne znam čija ideja je bila da se klub nazove Graševina, ali znam da je došla na jednoj degustaciji vina. Razgovarali smo o klubu koji je nekada vrvio djecom i mladima, a onda se poput mnogih drugih sredina u Slavoniji našao u problemima, suočen s nedostatkom igrača. Odlučili smo da ćemo mi kao udruga vinara stati iza tog kluba – kaže Deni Pavić, mladi predsjednik i igrač vetovačkog nogometnog kluba koji od prošle godine nosi ime – HNK Graševina! Kao i druga mjesta kutjevačkog kraja, i Vetovo je pretežno vezano za vinarstvo, s brojnim proizvođačima kvalitetnih vina. Vetovačko udruženje vinara “Veteri Castra” aktivno se uključilo u rad kluba, gotovo cijelu upravu čine upravo vinari, pa se tako i rodila ideja o promjeni imena iz Kamen u Graševina. Nedavno su dobili i moderan autobus s vlastitim logom. Ovim su potezom povezali dvije najvažnije stvari u mjestu – nogomet i vino.
Graševina ima kultni status
Posebna priča vetovačkog nogometa su navijači, popularni Promili. Naziv ove navijačke skupine nametnuo se sam od sebe.
– Djeca se u našem kraju rađaju s nekoliko promila alkohola u krvi – šale se Kutjevčani.
U klubu su Promilima tiskali posebne članske iskaznice koje, međutim, ne posjeduju samo najvjerniji kibici Graševine iz Vetova i okolice, nego iz cijele Hrvatske, čak i iz inozemstva.
– Jedini uvjet da se učlanite u Promile jest da prilikom učlanjenja ne smijete napuhati 0,0, nego barem 0,2 – smije se Pavić.
Doista, vino, vinarstvo i vinogradarstvo oduvijek su bili glavne poveznice s Kutjevom.
Ovaj lijepi slavonski gradić smješten je između brežuljkastih obronaka Krndije koji mnogi s pravom nazivaju vinskom prijestolnicom kontinentalne Hrvatske.
Gotovo svaka parcela na pitomim brežuljcima pretvorena je u rodni vinograd, a graševina kao najzastupljenija sorta grožđa ovoga podneblja ovdje ima gotovo kultni status. Zlatna dolina općenito važi za idealnu destinaciju turista željnih sadržajnog i veselog izleta ili još bolje vikenda. Posebno je zanimljiv podatak da paralela 45,3 stupnja prolazi kroz Kutjevo, Istru, Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon. Sve te regije poznate su po dobrom vinu.
Kutjevo je jedan od rijetkih, ako ne i jedini grad u svijetu koji je po kraljici vina – graševini – dao ime središnjem i najljepšem gradskom trgu.
Trg graševine je omiljeno mjesto turistima kada su u pitanju manifestacije i vinska događanja.
Zanimljivo je spomenuti kako je na trgu podignut maleni vinograd u kojem se svojom ljepotom ističe nekoliko trsova graševine.
Grozdovi veliki kao kobasice
– U vrijeme vinskih manifestacija Trg graševine uređuje se domaćim slavonskim specijalitetima i posvećuje u čast graševini. Legenda o vinogradarskim običajima kaže: Kolike su kobasice, toliki će biti i grozdovi! Čuveni maleni vinograd uistinu je unikatni spomenik, a uz njega je postavljena bačva na kojoj se nalazi grb grada – objašnjavaju iz kutjevačke Turističke zajednice.
Jedan od najpoznatijih kutjevačkih vinara je Ivan Enjingi. Tradicija uzgoja vinove loze u njegovoj obitelji započela je još 1890. godine, kada je Koloman Enjingi u Hrnjevcu zasadio prve čokote graševine i kladarke na obroncima Krndije.
Vina obitelji Enjingi tradicionalno su čudesna. Nije ih mijenjala povijest niti je na njihove okuse utjecala socijalna i društvena stvarnost prostora u kojemu su sazrijevala, nego je njihov nastanak uvijek u osnovi određivala priroda. Konačno, 1957. godine praunuk Ivan preuzeo je vinograde sa oko 2000 čokota vinove loze.
– U priču s vinom krenuo sam još kao dijete od pet-šest godina. Kada mi je umro djed, sve je ostalo na meni i morao sam preuzeti kompletni gospodarstvo. Naučio sam sve o tome, a da zapravo nisam ništa posebno učio. Danas imam 60 hektara vinograda s oko 500 tisuća trsova – kaže Ivan Enjingi.
Uz marljivo razvijanje proizvodnje, u vinogradarstvu i vinarstvu Enjingi žele da vina budu što vjerniji odraz tla, podneblja i tradicije, a također i izvor zdravlja za uživaoce.
Stoga se cijela proizvodnja odvija bez upotrebe umjetnih mineralnih gnojiva. Enjingi je nastavio raditi i stvarati slijedeći vlastitu filozofiju i oplemenjujući svoju najveću ljubav – ljubav prema vinogradima, prirodi i vinu. Uzgaja dvadesetak sorti, od graševine, rizvanca i rajnskog rizlinga do cabernet sauvignona, merlota i frankovke. Sva njegova vina su ekološka, a izvozi ih u Ameriku, Kinu, Švicarsku, Skandinaviju...
– Kutjevo ima najbolji položaj za uzgoj ama baš svega. Naša Požeška kotlina još je u vrijeme Rimljana nazvana Zlatnom dolinom. Ovdje raste sve osim onoga što se nije posijalo. Ovdje ćete naći izobilje najkvalitetnije hrane i pića, zdrav i nezagađen prostor i odlične smještajne kapacitete. Samo ja u svojim objektima imam 90 kreveta – ističe Enjingi.