SVE ZBOG IZBORA

Prijetila joj da će ostati bez kuće i djeteta ako ne glasa za Jankovicsa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Prijetila joj da će ostati bez kuće i djeteta ako ne glasa za Jankovicsa
08.05.2017.
u 19:34
Atila Soka i Gordana Musa Balaš optuženi su da su plaćali biračima u Baranji od 100 do 200 kuna kako bi promijenili nacionalnost
Pogledaj originalni članak

Atili Soka i Gordani Musa Balaš uskoro počinje suđenje jer su, kako se tereti, plaćali biračima u Baranji da promijene svoju nacionalnost u mađarsku, a sve kako bi mogli na glasačkom listiću zaokružiti ime Roberta Jankovicsa. On je i izabran za saborskog zastupnika, no odbacio je bilo kakvu vezu s izbornim malverzacijama.

Naknada za promjenu nacionalnosti i glasovanje za Jankovicsa iznosila je 100 ili 200 kuna. Osim novcem, Gordana Musa Balaš, inače djelatnica Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru, služila se, po optužnici, i prijetnjama.

– Dva tjedna prije izbora Gordana me posjetila s Robertom Jankovicsem, kojeg nikada ranije nisam vidjela. Upitala me želim li zaraditi 200 kuna. Pristala sam jer sam mislila da ću biti nekakav promatrač – kazala je u istrazi Zorica Blažev. Pristala je, rekla je, jer teško živi, ali i iz straha.

– Prijetila je i da će mi uzeti dijete, kuću i socijalnu pomoć ako ne budem glasovala za Jankovicsa – kazala je svjedokinja.

Gordanin je sin, opisala je, nekoliko dana kasnije došao po nju i odvezao je u Ured državne uprave kako bi promijenila nacionalnost.

– Putem je pokupio još četiri osobe koje ne poznajem. Potpisala sam jedan papir, nitko mi nije rekao da pročitam što piše, a potpisala sam se jer me Gordanin sin čekao i žurilo mu se – izjavila je.

Dan prije izbora Gordana ju je nazvala i uputila je da mora fotografirati glasački listić kao dokaz.

– Rekla sam da odustajem, na što mi je odgovorila da ona odustaje od mene. Nisam išla glasovati, prevarena sam i peče me savjest – kazala je svjedokinja.

Soka se tereti da je “vrbovao” osam osoba, a Gordanu Musa Balaš za još četvero njih. Oboje poriču nedjela. – Stana Rajić i Dalibor Vrbanić zvali su mene i tražili novac. Samo sam ih zamolio da glasaju za Jankovicsa – branio se Soka.

– Svjedoke je instruirao načelnik Kneževih Vinograda Deneš Šoja – branila se Musa Balaš, koja je svojedobno odlikovana nagradom “Volonter godine”. Inače, čak 74 birača “prešla” su u Mađare u samo pet dana pred prošle parlamentarne izbore, od 23. kolovoza do 27. kolovoza lani. A od izbora u 2015. pa do 22. kolovoza Mađarima su postala njih 44. Podaci su to Ministarstva uprave.

Od rujanskih izbora pa do danas iz Mađara su se “ispisala” 23 birača iz Osječko-baranjske županije.     

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.