kornatska tragedija

Primožić: Poginuli vatrogasci nisu prevezeni istog dana

Primožić: Poginuli vatrogasci nisu prevezeni istog dana
16.11.2011.
u 13:45
– Ako sam i slučajno rekao da su smrtno stradali prevezeni helikopterom, to je bilo nekom pogreškom – kazao je pripadnik Gorske službe spašavanja
Pogledaj originalni članak

Pripadnik Gorske službe spašavanja Siniša Primožić, koji je danas svjedočio na Županijskom sudu u Zadru o kornatskoj tragediji, otklonio je bilo kakvu mogućnost da su tijela trojice poginulih vatrogasaca istog dana prevezena u Zračnu luku Zemunik.

Naime, prema iskazima trojice djelatnika Vatrogasnog operativnog centra Divulje, koji su to i službeno zabilježili, njima je to dojavljeno iz zadarskog Centra 112 te im je rečeno da je tu informaciju dao Primužić. No na upite sva su trojica objasnila da se u dnevni zapisnik upisuju sve prispjele informacije koje se kasnije mogu pokazati i netočnima, ali se ni tada ne brišu.

– Ako sam i slučajno rekao da su smrtno stradali prevezeni helikopterom, to je bilo nekom pogreškom. Tamo je bilo sve konfuzno, čak i drugi vatrogasci koje sam zatekao na Kornatima nisu znali koliko ih ima na terenu, izvlačili su se ranjeni, a istog dana trebali su se izvlačiti i poginuli, jer se tako u GSS-u radi, no nalogom istražnog suca mrtvi se ipak nisu izvlačili istog dana – kazao je Primožić koji je kobnog dana oko 17.30 sati primio poziv u kojem mu je rečeno da se vatrogasci nalaze u okruženju. Budući da su na terenu već bili kolege iz Splita, nije zatekao ni jednog ranjenog vatrogasca, već je vidio izvlačenje posljednjeg ranjenika, a mrtvi su se izvlačili sutradan.

Damir Bujas, Krešimir Kordek i Robert Rožić, djelatnici vatrogasnog operativnog centra koji su kobnog dana radili, također su ostali pri svojim iskazima danim istražnom sucu i objašnjavali pojedine stavke iz službenih zapisa koje uglavnom prenose iz bilježnice u koju se iz praktičnih razloga najprije upisuju dojave. Bilježnicu s unesenim podacima toga dana Krešimir Kordek je sačuvao.

Na početku suđenja zastupnik optužbe Zvonko Ivić predložio je nove dokazne prijedloge koji bi trebali dokazati da su poginuli maloljetni vatrogasci osposobljeni za zvanje vatrogasca te da su im potvrde uručene. O priloženim dokazima obrana se očitovala da je iz njih vidljivo da Dražen Slavica nije dijelio potvrde te da je originale tih potvrda policija izuzela Vatrogasnoj zajednici u Šibeniku.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Idler 3
Idler 3
14:26 16.11.2011.

Slavica je očigledno žrtveni jarac - to već i slijepci vide !!!