proputovanje indijom

Princ Charles na svetoj rijeci Ganges: Želim unuku Georgeu ostaviti bolji svijet

Foto: Reuters/PIXSELL
princ Charles
Foto: Reuters/PIXSELL
princ Charles
Foto: Reuters/PIXSELL
princ Charles
Foto: Reuters/PIXSELL
princ Charles
08.11.2013.
u 11:34
Izrazio je i svoju tugu zbog pet i pol tisuća ljudskih života izgubljenih u lipnju u poplavama u indijskoj pokrajini Uttarakhand, prvoj Charlesovoj i Camillinoj postaji na turneji, kad su deseci tisuća Indijaca morali napustiti domove.
Pogledaj originalni članak

Britanski princ Charles i njegova supruga Camilla uputili su se na devetodnevno putovanje Indijom – to je dosad njihova treća i najopsežnija turneja tom južnoazijskom zemljom.

Obred na svetoj rijeci

Princu od Walesa i vojvotkinji od Cornwalla želja je ovim putovanjem ojačati veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Indije, koja pripada zemljama Commonwealtha. Supružnicima je prva stanica bila grad Rishikesh, smješten na obalama rijeke Ganges, gdje su prekjučer sudjelovali u tradicionalnoj hinduističkoj ceremoniji Aaarti, kojom hinduisti zahvaljuju Bogu na danjem svjetlu. Charlesa i Camillu ondje su dočekali svamiđi Chidanand i njegova glavna sljedbenica te mladići koji uče za svećeničko zvanje. Nakon što su Charles i Camilla izuli cipele i odjenuli tirkizne ogrtače, njihovi domaćini oko vrata su im stavili vijence od nevena i svečana ceremonija, koja se u Indiji odvija svaki dan u sumrak, mogla je početi. Domaćini su im dali svjetiljke načinjene od mjedi kojima su potom kružili u smjeru kazaljke na satu – ritualom se Bogu zahvaljuje na darovanoj sunčevoj svjetlosti, koja ljudima daje život, tako što mu se svjetlost koja predstavlja ljubav i odanost vraća natrag. Zatim su se uputili do obale Gangesa, u koji su ulili vodu prethodno izvađenu iz rijeke i tako zaokružili ritual posvećivanja Gangesa. Cijelo su vrijeme izgovarali drevne molitve iz svetih staroindijskih knjiga Veda.

Preplavljen emocijama veličanstvenog obreda, tijekom kojeg je uživao i u pogledu na podnožje i obrise Himalaje koji su se nazirali u daljini, princ je zahvalio svojim domaćinima na predivnoj dobrodošlici.

– Mojoj supruzi i meni posebno je zadovoljstvo što smo večeras s vama jer je ovo ujedno i moj prvi susret s Gangesom – poručio je Charles. Izrazio je i svoju tugu zbog pet i pol tisuća ljudskih života izgubljenih u lipnju u poplavama u indijskoj pokrajini Uttarakhand, prvoj Charlesovoj i Camillinoj postaji na turneji, kad su deseci tisuća Indijaca morali napustiti domove.

– Naše misli i molitve bile su uz obitelji koje su doživjele ovu zastrašujuću katastrofu – rekao je princ nakon dvije minute šutnje za žrtve poplave. Pohvalio je svamiđija Chidananda zbog njegove brige i rada na smanjenju zagađenosti Gangesa.

Mali George ga nadahnjuje

– Ključ naše budućnosti leži u tome da iznova otkrijemo povezanost s prirodom. Predugo smo ignorirali sve ono što nam priroda pruža, a svamiđi ima duboko razumijevanje za važnost harmonije čovjeka s prirodom – rekao je Charles te dodao da ga je rođenje unuka Georgea potaknulo da udvostruči svoje napore kako bi pomogao u očuvanju planeta.

– Otkako sam postao djed, razmišljam kakva budućnost čeka moga unuka, ali i drugu djecu diljem svijeta. U nasljedstvo smo im dužni ostaviti bolji svijet kako bi i njihovi potomci dobili priliku za budućnost – poručio je Charles, koji će se na putovanju Indijom posvetiti širenju razumijevanju među kulturama i religijama, a Camilla će se uključiti u rad na širenju pismenosti i upozoravati na osteoporozu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

IP
info_punkt
13:30 08.11.2013.

isti Dikan...

CA
campa
14:25 10.11.2013.

Što za Čarlsa znači bolji svijet?Možda je razočaran što za svog života neće doživjeti povratak Rimskog carstva .Ovako je djelomično zuadovoljan jer su samo u Hrvatskoj najbliži povratku prošlosti.