PADAJU TEMPERATURE

Snijeg, vjetar i led: Četiri regije pod crvenim Meteoalarmom, stiže velika promjena vremena

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Delnice: Ralice čiste ulice, dok snijeg i dalje neumorno pada
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Snježno nevrijeme u Gorskom kotaru
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Snježno nevrijeme u Gorskom kotaru
18.01.2024.
u 23:47
Temperature su i do ponoći bile relativno visoke, s jutrom se očekuje pad temperature od 15°C i više, najavio je ranije DHMZ. Osim toga, u cijeloj Hrvatskoj za petak su upaljeni Meteoalami
Pogledaj originalni članak

Dinamična zima, tako su je prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) nazvali, uz najave o velikoj promjeni vremena koja se očekuje s petkom u jutarnjim satima. Iako su temperature u dijelovima Hrvatske ovog četvrtka dosezale i iznad 20°C, nekima je na mobitele stigla poruka upozorenja SRUUK-a o nevremenu koje se očekuje. 

Temperature su i do ponoći bile relativno visoke, s jutrom se očekuje pad temperature od 15°C i više, najavio je ranije DHMZ. Što se tiče same prognoze, u Hrvatskoj se ovog petka očekuje umjereno do pretežno oblačno s povremenom oborinom, a ponegdje i grmljavinom. 

''U unutrašnjosti će u noći i ujutro uz pad temperature zraka kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, u gorju i debljeg. Snijeg se očekuje ponegdje i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a nošen vjetrom i uz obalu, moguće i na nekim otocima. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, u Gorskoj Hrvatskoj s olujnim udarima. Na Jadranu će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo već ujutro na sjevernom dijelu okretati na olujnu buru, pod Velebitom i orkansku, a do kraja dana proširit će se duž cijele obale. Jutarnja temperatura zraka na kopnu od 3 do 7, na moru od 10 do 15 °C. Uz zahladnjenje u drugom dijelu dana od -4 do 2, na Jadranu od 3 na sjeveru do 12 °C na krajnjem jugu'', najavio je DHMZ.

Osim toga, cijela Hrvatska bit će pod upozorenjima Meteoalarma. Dok će istok i središnja Hrvatska biti pod žutim upozorenjem zbog vjetra i snijega, najgore vrijeme očekuje se na području Like, Gorskog kotara te Kvarnera i Istre, kao i Velebitskog kanala gdje je upaljen crveni Meteoalam. Visina snijega u gorju mogla bi doseći i do 40 cm, dok se na Jadranu očekuje vjetar brzine i do 180 km/h. 

POVEZANI ČLANCI:

U Dalmaciji će pak vrijediti narančasto upozorenje DHMZ-a zbog vjetra brzine i do 110 km/h, a očekuje se i snijeg. Prije nekoliko dana snijeg je zabijelio istok Hrvatske, ali i Zagreb, no do četvrtka u večernjim satima zadržao se tek na Zavižanu, i do 10 cm.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

V0
Vlaskoulicanec4.0
06:53 19.01.2024.

Crveni alarm za snijeg u siječnju!!! E fakat ono.....

BP
Besposlen pop
06:55 19.01.2024.

Stvarno čudno! Zima je; hladno je i pada snijeg