Privremeno obustavljeno izvlačenje zaglavljene ruske podmornice

06.08.2005.
u 13:06
Pogledaj originalni članak

MOSKVA - Ruski su spasioci privremeno u subotu ujutro obustavili operaciju spašavanja sedmorice članova posade batiskafa zaglavljenog na dubini od 190 metara kod poluotoka Kamčatke (Daleki ruski istok), objavili su u subotu visoki predsatvnici ruske mornarice.

"Operacija je zaustavljena. Plovci su postavljeni ispod podmornice. Na mjestu događaja je i brod koji će pokušati pomoću kablova povući batiskaf zakvačen za sustav nadzora na kopnu", izjavio jke pomoćnik zapovjednika glavnog stožera ruske mornarice, viceadmiral Vladimir Pepeljaev.

Kako je prenijela agencija Interfax vojnici trebaju u more supustiti posebne kamere kako bi procijenili situaciju i i odlučili koje mjere poduzeti.

Američki i britanski roboti, koji za nekoliko sati trebaju zrakoplovom stići na Kamčatku, također će se koristiti ako to bude zahtijevala situacija, dodao je Pepeljaev.

Rusija vodi trku protiv vremena u pokušaju da spasi sedmeročlanu ekipu kako bi izbjegla tragediju kakva je zadesila podmornicu Kursk čijih je 118 članova posade poginulo 12. kolovoza 2000., nakon neuspjelog spašavanja.

Međutim, ruski tisak u subotu već piše da sadašnja operacija spašavanja gorko podsjeća na Kursk jer su ruske spasilačke ekipe loše pripremljene i jer je operacija spašavanja počela tek 24 sata nakon što se batiskaf zaglavio, a takav je bio i slučaj s Kurskom. Basikaf je zaglavljen od četvrtka ujutro.

"U oba slučaja ruska flota nije bila spremna izvesti operaciju spašavanja zbog manjka stručnjaka i opreme", piše u subotu ruski list Kommersant.

Spasioci su uspjeli tijekom noći premjestiti batiskaf. Oni su noću na subotu uspjeli zakvačiti podmornicu i odvući je gotovo 60 metara te je se sada može pratiti na obalnom nadzornom sustavu, kazao je drugi predstavnik flote Igor Digalo.

Zapovjednik pacifičke flote Viktor Fjodorov je nekoliko sati ranije izjavio da je batiskaf pomaknut za kilometar.

Posada batiskafa je u subotu stupila u kontakt sa spasiocima koji su ocijenili stanje sedmorice mornara "zadovoljavajućim", dok je temperatura u plovilu malo porasla pa se kreće od pet do deset stupnjeva. (Hina)

Pogledajte na vecernji.hr