Suđenje Sanaderu

Prodanović Sanaderu: Nemojte mi pomagati, ovo sam radio cijelu noć

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
sanader (1)
22.03.2012.
u 08:15
Sud prihvatio Gucerijeva kao svjedoka, Hurliman neće svjedočiti
Pogledaj originalni članak

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu za primanje 10 milijuna eura mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija te za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, na klupu za svjedoke zagrebačkog Županijskog suda trebao je sjesti Imre Fazakas, no on se nije pojavio na sudu.

Rasprava je nastavljena dogovorom o dokaznim prijedlozima. Pri iznošenju dokaznih prijedloga tužiteljstvo i obrana iznijeli su svoje zahtjeve, pri čemu je najvažniji onaj da obrana inzistira da se ispita ruski oligarh Mihail Gucerijev, čemu se tužiteljstvo protivi.

Gucerijev je mađarskim istražiteljima navodno rekao da je isplata mita bila namijenjena Ježiću, a ne Sanaderu, a znakovito je i to kako tužiteljstvo nije prevelo spis istrage iz Mađarske.

Tijekom iznošenja prijedloga svjedoka dogodila se manja razmirica između Ive Sanadera i njegova branitelja Čede Prodanovića. Sanader je mislio da je kao svjedokinja predložena i Gordana Sekulić pa je prigovorio odvjetniku Prodanoviću, na što mu je Prodanović odgovorio:

– Nemojte mi pomagati, ovo sam radio cijelu noć!

Nešto poslije 13 sati sudac Turudić iznio je imena svjedoka i dokumente koje je sud prihvatio. Najznačajnije je svakako da će svjedočiti Gucerijev na čemu je inzistirala obrana, a naloženo je i da se dostavi spis iz Mađarske pa će se o njemu odlučivati naknadno.

Sutra je trebao svjedočiti Hurliman, no on je kazao da se neće odazvati pozivu na sud, što je velik udarac za tužiteljstvo jer je Hurliman trebao potvrditi navode Roberta Ježića.

Odvjetnica J. Sloković komentirala je da je obrana zadovoljna jer su njihovi dokazni prijedlozi prihvaćeni u cijelosti.

– Čut ćemo i predstavnike MOL-a koji su bili uključeni u pregovaranje – kazala je dodajući kako je i odluka suda da se saslušaju naknadni svjedoci tužiteljstva prihvatljiva jer je bitno da na vidjelo izađe cijela priča i da tako dođe do materijalne istine. Što se tiče M. Gucerijeva, kaže:

– Teško ćemo doći u kontakt s njim. U tisku smo vidjeli gdje je, a adresu koju je dao mađarskim tužiteljima dostavili smo sudu. Vjerojatno će sud preko međunarodne pravne pomoći uputiti sudski poziv – najavila je. Obrana pokušava stupiti u kontakt i s Imreom Fazakasem koji je danas trebao svjedočiti.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. travnja.

Detaljan tijek suđenja pogledajte ovdje:

9.30 sati Kada je svjedočenje trebalo početi, sudac Ivan Turudić ustvrdio je da se svjedok nije pojavio na suđenju te kako sud ne zna je li svjedoku poziv uredno dostavljen.

Riječ je o državljaninu Mađarske koji je bio direktor ciparskih tvrtki koje su isplatile pet milijuna eura na račun švicarske tvrtke Xenoplast Roberta Ježića.

Ježić, krunski svjedok USKOK-a koji tvrdi da je taj novac mito za Sanadera, prozvao je Fazakasa Hernadijevim čovjekom. U medijima su se pojavili dijelovi iskaza I. Fazakasa iznesenog u Mađarskoj u kojima kaže da ciparske tvrtke nisu MOL-ove nego spominje Ruse.

Obrana tvrdi da je honorar bio namijenjen Ježiću, a ne Sanaderu

I obrana tvrdi da je na Ježićev račun sjeo honorar koji su Rusi isplatili upravo njemu, a ne Sanaderu, i to kao honorar za neka ulaganja na Jadranu. Obrana je zato na prošlotjednom ročištu predložila da sud kao svjedoka pozove ruskog oligarha Mihaila Gucerijeva koji je navodno mađarskim istražiteljima rekao istu stvar, da je pet od ukupno deset milijuna eura bilo za Ježića, a ne Sanadera.

Rasprava se nastavlja dogovorom o dokaznim prijedlozima.

9.40 sati Tužiteljica Tamara Laptoš sudu predaje još jedan podnesak u kojem predlaže ispitivanje dvojice članova NO Ine, Davora Šterna i Damira Vanđelića. Podnesku je priložila podsjetnicu Imre Fazakasa i predlaže da se ona pročita vezano uz okolnosti povezanosti s MOL-om.

Što se tiče rješenja mađarskog odvjetništva i pozivanja M. Gucerijeva, prijedloga branitelja Ive Sanadera, iz tužiteljstva se tome protive.

– Više puta smo istaknuli da smo od Mađara tražili ispitivanje Z. Hernadija, no Mađari su to odbili u dva navrata opravdavši to zaštitom mađarskih nacionalnih interesa – objasnila je Laptoš.

Što se tiče Gucerijeva, smatraju da iz tijeka današnjeg postupka proizlazi da ruski oligarh nema nikakvih saznanja i nije povezan s djelima koja se Sanaderu stavljaju na teret.

9.50 sati Tužiteljstvo se protivi i svjedočenju Davida Teachera jer je riječ o prijedlogu kojim se postupak odugovlači.

Obrana se protivi čitanju iskaza Nede Prpić, Vinka Šunde, Jorga Schusstera i Zlate Vrdoljak.

– U odnosu na svjedoka Steinbrugera za koji optužba povlači prijedlog da se pozove na sud, smatramo da USKOK zaobilazi zakon koji nalaže da tužiteljstvo poziva i one svjedoke koji govore u prilog okrivljeniku, a sad to žele zaobići. Tražimo i da se David Teacher iz tvrtke Bishop Dale neposredno ispita – kaže Čedo Prodanović

Predlaže ispitivanje M. Gucerijeva.

– Naveli smo okolnosti, a njih doduše crpimo iz  tiska, ali na osnovi postupka koji je vođen u Mađarskoj i koji je obustavljen jer je utvrđeno da nije bilo kaznenog djela mita u MOL-u u vezi sa Sanaderom. Postupak je vođen protiv nepoznatog počinitelja pa tražimo da se izvrši uvid u taj spis koje je mađarsko tužiteljstvo dostavilo USKOK-u, a u kojemu postoje dokazi koji idu u korist Ive Sanadera. U tom je spisu i iskaz Gucerijeva u kojem on kaže da je novac Ježićev i da nema veze s mitom za Sanadera – rekao je Prodanović.

Nije preveden spis mađarskog državnog odvjetništva

Predlaže Vesnu Šoljarić, iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, na okolnost da je Spevec neistinito svjedočila kad je rekla da je Sanaderu i Polančecu poslala pismo u kojem ih je upozoravala na problem koncentracije, a od ove je svjedokinje tražila da se to pismo antidatira.

Protive se i ispitivanju D. Krešića i I. Majera iz NO Ine. Problematičan im je razlog pozivanja, navodna velika izmjena iskaza Zorana Markovića.

– Tvrdimo da u sadržajnom smislu Marković nije promijenio iskaz, da ga je ponešto dopunio – kazao je Čedo Prodanović.

10.05 sati Ne znam zašto bismo to prevodili, kazala je Tamara Laptoš na upit suca Turudića jesu li preveli spis koji je prije nekoliko dana stigao u USKOK. Riječ je o spisu mađarskog državnog odvjetništva.

Ivo Sanader je mislio da je kao svjedokinja predložena i Gordana Sekulić pa je prigovorio odvjetniku Prodanoviću, na što mu je Prodanović odgovorio: Nemojte mi pomagati, ovo sam radio cijelu noć!

10.12 sati Sudac Turudić odredio je pauzu od 15 minuta.

10.45 sati Suđenje se nastavlja raspravom o dokaznim prijedlozima.

11.07 sati Sudac je odredio pauzu u trajanju dva sata kako bi Sudsko vijeće moglo odlučiti o dokaznim prijedlozima.

13.03 sati Suđenje se nastavlja. Sudsko vijeće donijelo je odluku da će biti ispitani Vinko Šunde, Davor Štern i Damir Vanđelić, također će se čitati dokumentacija te podsjetnica Imrea Fazekasa.

Bit će ispitani i Vesna Špoljarić i Mihail Gucerijev te Flavio Sanader i Dražen Bošnjaković, a pročitat će se i dopis Aloisa Mocka i ponuda Hypo banke.

Određeno je i da valja dostaviti spis državnog odvjetništva iz Mađarske pa će sud nakon toga odlučiti hoće li ga se čitati ili ne. D. Finchera neće se ispitati.

Kako je Hurliman, čije je svjedočenje bilo određeno za sutra, javio da neće doći te da se nikad neće odazvati pozivu na svjedočenje, suđenja sutra nema i nastavlja se 12. travnja. Hurliman je USKOK-u kazao da ostaje pri iskazu koji je dao u istrazi, u kojemu kaže da mu je Fazekas rekao da dolazi uime MOL-a. O kontaktu Hurlimana i Fazekasa u svom iskazu govorio je i Robert Ježić.

Obrana se obvezala da će osigurati dolazak Gucerijeva, najvjerojatnije 24. travnja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar atrpimir
atrpimir
09:00 22.03.2012.

No dobro. To smo znali od početka da ste počeli primati lovu i od prijatelja kapitalista Rusa za \"inozemna ulaganja\". I sad ste ko papci napravili zbog velikih sila zla koje su vas stisle suđenje. He he he ..kolonijalni namjesnici kreću se uvijek u istom smjeru, put metka ili zatvora......

Č7
čvor2.76
09:26 22.03.2012.

Dajte ovom sm..... dokažite barem neku sitnicu i osudite ga na zatvor sa se barem ne šeće po Zagrebu. Neka barem ide iz bukse na suđenja.

Avatar zagi555
zagi555
15:16 22.03.2012.

dosta da se tebi smije