Hrvatski sabor

Produljena primjena kolektivnih ugovora ograničena na tri mjeseca

Foto: Patrik Macek/Pixsell
Produljena primjena kolektivnih ugovora ograničena na tri mjeseca
13.07.2012.
u 11:51
Reprezentativnost će utvrđivati neovisno tijelo, odnosno povjerenstvo koje imenuje ministar na prijedlog socijalnih partnera
Pogledaj originalni članak

Sa 85 glasova za, 46 protiv i jednim suzdržanim Hrvatski sabor donio je danas Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.

Reprezentativnost će utvrđivati neovisno tijelo, odnosno povjerenstvo koje imenuje ministar na prijedlog socijalnih partnera, a reprezentativnim će se smatrati sindikat koji kod poslodavca ili na razini za koju se sklapa kolektivni ugovor ima najmanje 20 posto radnika, odnosno članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika zaposlenih kod poslodavca koji posluje na razini za koju se sklapa kolektivni ugovor.

Strukovni sindikati morat će zadovoljiti tri kumulativna uvjeta: od ukupnog broja članova najmanje 75 posto ih moraju biti radnici iste struke i zanimanja, moraju biti izravno vezani s područjem za koje se pregovara, a u svom članstvu moraju imati najmanje 40 posto radnika iste struke i zanimanja od ukupnog broja radnika iste struke i zanimanja zaposlenih kod poslodavca.

Zakon predviđa ograničenje u produljenoj primjeni kolektivnih ugovora, na način da se rok od tri mjeseca smatra dovoljnim i primjerenim za provedbu postupka pregovaranja i zaključenja novog kolektivnog ugovora.

Sabor je danas s 98 glasova za, 38 protiv i osam suzdržanih izmijenio i Poslovnik o svom radu s čime je u povijest otišao institut ispravka netočnog navoda, što je oporba nazvala "flasterom na ustima za sve koji ne misle isto kao vladajući". Vladajući to opovrgavaju odlukom o proširenju instituta replike. Ona dopušta zastupniku da replicira i predstavniku Vlade i kluba zastupnika, a ovaj mu na repliku može odgovoriti.

Iako su se ovome protivili i vladajući, saborski zastupnici ubuduće će dolazak u Sabor evidentirati elektroničkom karticom, umjesto dosadašnjeg upisa u knjigu dolazaka. Ipak, za nedolazak zastupnici neće trpjeti nikakve sankcije. Izostanak sa sjednice trebalo bi pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svoga kluba ili radnog tijela.

Izmijenjen je i Zakon o sportu te donesen Zakon o sportskoj inspekciji, kojima se planira riješiti problem korupcije i kriminala u sportu. Zbog sprječavanja sukoba interesa propisano je da se sve odredbe koje se odnose na menadžere odnose i na sve fizičke i pravne osobe koje imaju sklopljene ugovore o ulaganju u sportaše i trenere na temelju kojih imaju pravo na dio prihoda iz obavljanja njihove djelatnosti, a koji po svojem sadržaju odgovaraju poslovima menadžera u sportu. Zabranjuje se osobama koje su bile pravomoćno osuđene na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci da sudjeluju u sportskim natjecanjima, organizaciji i vođenju sportskih natjecanja, obavljanju stručnih poslova u sportu, zastupanje pravne osobe, sudjelovanje u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva.

Sa 86 glasova za, 39 protiv i osam suzdržanih Sabor je izmijenio Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i time ukinuo obvezu zaključivanja ocjena na polugodištu te spriječio zloporabe oko prelaska učenika s više negativnih ocjena u drugu školu.

Prije glasovanja HSU-ova Ljiljana Cvjetović usprotivila se ukidanju zaključivanja ocjena na polugodištu jer se prosvjetni djelatnici ne slažu s tom mjerom, za što je dobila pljesak HDZ-ovih zastupnika koji su glasovali za njezin amandman, koji ipak nije prihvaćen.

Izmijenjen je i zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, i to sa 85 glasova za i 50 suzdržanih. Novi bi zakon trebao pojednostavniti i pojeftiniti postupak legalizacije bespravno sagrađenih zgrada. Osim manje "papirologije" vladajući predlažu i plaćanje naknade u ratama do pet godina i komunalnog i vodnog doprinosa nakon legalizacije. Neće se moći legalizirati sve one zgrade koje su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. godine.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar comparator
comparator
13:04 13.07.2012.

Sad kad se iz ponašanja političara primječuje zaštičenost od stranih pokrovitelja koji kroje politiku u Hrvatskoj preko SDP a uopće se ne nadam nikakvom napretku ove država a svi zakoni tek su pusta fikcija demokracije. Arogancija komunista prešla je u ćisti bezobrazluk no protiv tiranina se nemože ništa .

Avatar comparator
comparator
13:12 13.07.2012.

Svijetska kriza nažalost nam nedaje sloodne ruke i nepovoljno utjeće na razvoj demokracije te strani močnici riješaavaju krizu preko svojih kolaboracijonističkih podanika. Otud ovakvo ponašanje komunista koji imaju slobodne ruke cijelu državu okrenuti naopačke. Povjest će pokazati koliko sam u pravu. Jer pored ovakve neefikasnosti Hrvatska preživljava bez nemira.Ne prizivam nemire nego skrećem pažnju kako su se nemiri koji su se najavljivali Jadranki Kosor splasnuli a siromaštvo je povečano za dvadesetak posto s dolaskom SDSP a na vlast.

Avatar comparator
comparator
13:20 13.07.2012.

Pračenjem situacijestekao u okruženju koju ne svodim samo na države koje su tvorile samo bivšu državu stekao sam dojam kako se svi koprcamo u istim problemima koje bankarski lobi pokušava održavati na "aparatima".Zaduženja koja se distribuiraju iz Evropske banke ćini mi se nemaju podlogu pa je Euro postao sličan "našem" dinaru koji je neslavno izdahnuo.