kancelarka na meti

Angeli Merkel moglo bi se suditi zbog krijumčarenja izbjeglica

Foto: Reuters/PIXSELL
Angeli Merkel moglo bi se suditi zbog krijumčarenja izbjeglica
12.10.2015.
u 08:00
Neki od uhićenih pozivali su se na to da su u koordinaciji s njom dovozili ljude u Njemačku
Pogledaj originalni članak

Angeli Merkel moglo bi se suditi zbog krijumčarenja izbjeglica u Njemačku! Upozorava na to Holm Putzke, prof. kaznenog prava sa sveučilišta u bavarskom gradu Passau.

Poziva se na nekontrolirani i protupravni ulazak migranata u Njemačku, a A. Merkel bi se moglo optužiti kao sudionicu u krijumčarenju jer u zemlju pušta ljude bez kontrole kršeći mnoge zakone i propise

.– Neki od uhićenih krijumčara pozvali su se na to da su u koordinaciji s kancelarkom izbjeglice gotovo neometano iz Mađarske preko Austrije dovozili u Njemačku – prenosi ugledni Focus upozorenje prof. Putzkea.

– S pravnog gledišta postoje dvije mogućnosti: ili svi oni koji od 5. rujna krijumčare izbjeglice u Njemačku ne čine kazneno djelo ili su ga počinili i svi oni koji su im pružili pomoć u neovlaštenom ulasku zemlju, uključujući Angelu Merkel. Njezina odluka da zajedno s Austrijom dokine EU sporazume o zabrani daljnjeg dolaska izbjeglica je poticanje na dolazak, a može se shvatiti i kao poziv na dolazak izbjeglica, što je kazneno djelo po članku 111. stavak 1. Kaznenog zakona – upozorava prof. Putzke.

Odvjetnik za kazneno pravo Veljko Miljević ističe da su teze prof. Putzkea nategnute.

– I kod nekontroliranog i protupravnog ulaska izbjeglica i migranata u svim zemljama u svijetu ne postoji protupravnost u postupanju u situaciji krajnje nužde u kojoj se nužno čini i određena šteta da bi se izbjegla još veća opasnost. Merkel je šefica vlade koja predstavlja izvršnu vlast i ne donosi sama odluke političko-izvršnog karaktera, koje nemaju veze ni s krijumčarenjem, ni s poticanjem izbjeglica na nekontrolirani dolazak. Ona nastoji u situaciji krajnje nužde smanjiti štetu, za koju nije kriva ni ona, ni njezina zemlja – drži Miljević.

>>Angela Merkel pod pritiskom bavarskog saveznika Seehofera

>>Merkel: Budimo iskreni, dublinska pravila više ne postoje, svi trebamo podijeliti teret

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 92

Avatar Semper5
Semper5
08:50 12.10.2015.

Gospodine Miljević, istina je dijametralno suprotna ovome što tvrdite. Jer niti je postojala krajnja nužda, niti je nositelj izvršne vlasti po bilo čemu iznad zakona, odnosno zakon jednako vrijedi i za premijere i kancelare i predsjednike država. Nadalje, Merkel ima apsolutno SVE s poticanjem na nekontrolirani ulazak imigranata u Njemačku, budući da ih je ona izravno i pozvala, te na kraju, onda kao kancelarka ima i vlast i moć, ali i odgovornost glede predmetne teme. Pokušavate obraniti neobranjivo. Ono što je ovdje zapravo zastrašujuće je to da pokušavate ustvrditi da su političari iznad zakona i da smiju raditi što ih volja, a da za to ne odgovaraju nikome. To je monstruozna teza.

Avatar Retardo
Retardo
08:51 12.10.2015.

Lako za Angelu, Hrvatska treba suditi Milanoviću i Ostojiću jer su odbili provoditi Zakon o nadzoru državne granice. 2x40 godina mimimum.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
08:37 12.10.2015.

Merkelica je to napravila zato sto ce postat glavna tajnica u UN-u....eheheheh hebe se njoj za Narodom....sve za karijejru....a SOSROS ju financira..