vlada se odlučila za njihov model

Profesorice koje se godinama bore za besplatne obroke u školama: 'Ponosne smo kada vidimo da se cijeli proces isplatio'

Foto: Facebook Pravo svakog djeteta na školski obrok/Vlada RH
Profesorice
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Humanitarna akcija Obrok za obrok
Foto: Dubravka Petric
Osijek: Priprema obroka za u?enike u kuhinji OŠ Vijenac
20.10.2022.
u 10:15
Od početka ovog procesa postojao je veliki interes kod vladajućih da se iznađe model koji je financijski održiv, a s ciljem osiguravanja besplatnog školskog obroka za svako dijete, poručile su
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković objavio je detalje uvođenja besplatnog obroka učenicima osnovnim školama rekavši kako će Vlada dati 10 kuna po obroku, i na taj način osigurati da niti jedno dijete nije gladno u školi. “U proračunu za 2023. predvidjet ćemo 550 milijuna kuna za osiguravanje obroka, jednog besplatnog, u svim osnovnim u Hrvatskoj, čime će se obuhvatiti 311 tisuća osnovnoškolske djece”, rekao je Plenković.

"Besplatni obrok za sve učenice i učenike osnovnih škola poruka je uključivosti i daje sigurnost da nećemo imati niti jedno gladno dijete. U suradnji s drugim institucijama radit ćemo na tome da je taj obrok takav da se jede zdravo i hrvatsko", poručio je Plenković.

Profesorice Pravnog fakulteta Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović, Antonija Petričušić i Ivana Dobrotić s Pravnog fakulteta pokrenule su inicijativu "Pravo svakog djeteta na školski obrok" i već više od dvije godine rade na tome. Dodaju da su ponosne što se ovaj proces isplatio. Na Facebooku su se zahvalile predstavnicima Vlade i premijeru Andreju Plenkoviću. 

"Drago nam je vidjeti danas najavljenu odluku Vlada Republike Hrvatske o uvođenju besplatnog školskog obroka za svako dijete od 1. do 8. razreda osnovne škole. Na našoj inicijativi „Pravo svakog djeteta na školski obrok“ radimo već više od 2 godine i neizmjerno smo ponosne kada vidimo da se cijeli ovaj proces isplatio i da će se djeci, roditeljima i školama uvelike olakšati nadolazeća školska razdoblja, a što je posebice važno u jeku ove krize s kojom se suočavamo kao društvo. Ovim putem želimo zahvaliti predstavnicima Vlade RH na čelu s premijerom Andrej Plenković.

Od početka ovog procesa postojao je veliki interes kod vladajućih da se iznađe model koji je financijski održiv, a s ciljem osiguravanja besplatnog školskog obroka za svako dijete. Stoga nam je bilo iznimno drago kada nas je na sastanku prošli tjedan (13. listopada 2022.) premijer, zajedno s ministrom Fuchsom, informirao kako su se odlučili upravo na model koji smo zagovarale od samog početka, a to je da se sredstva za školsku prehranu osiguraju unutar djelokruga ministarstva obrazovanja te da se kreira jedan univerzalan sustav koji neće stigmatizirati djecu i koji će svakom djetetu osigurati pravo na jedan besplatni školski obrok i koji će u prvi plan staviti interese i prava djece. Izrazito nam je drago da je premijer to prepoznao, da su osigurana državna sredstva za ovu mjeru te očekujemo da će u samoj njezinoj implementaciji fokus države, škola, županija, općina i gradova biti na održivom financiranju i zelenom te dugoročnom rješavanju problema školske prehrane gdje će djeca imati priliku ne samo besplatno već i zdravo jesti. Veliko hvala medijima i svima vama koji ste nas pratili na društvenim mrežama i poduprli ovu našu inicijativu; iz priloženih fotografija se može vidjeti koliko smo sretne i ponosne što su naša istraživanja i zagovaranja našla primjenu i što je struka dobila priliku predložiti mjeru koja će sada zaživjeti i u praksi. Obrazovni sustav ključ je uspjeha našeg društva, a pitanja školske prehrane i siromaštva djece/obitelji su neodvojiva. Ovo je prvi veliki korak u njihovom rješavanju!", stoji u objavi na Facebooku. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.