U Požegi, u prostoru restorana Sara danas je otvorena 18. dvodnevna izložba jabuka i voćnih prerađevina pod nazivom Dani jabuka. Na najstarijoj izložbi jabuka u Hrvatskoj sudjeluje oko 60-ak proizvođača jabuka, voćnih prerađevina te ručnih radova ne samo iz Požeško – slavonske županije nego iz cijele Slavonije i šire. Izložbu je otvorio požeško – slavonski župan Alojz Tomašević koji je prozvao aktualnu vlast i ministra poljoprivrede zbog njihova ne dolaska.
– Bio bih ponosan kada bih danas mogao pozdraviti predstavnike vlasti i ministarstava. Ministar poljoprivrede je vjerojatno zaboravio i poljoprivredu i Slavoniju i našu županiju i Požegu, kazao župan Tomašević. Kako se ovogodišnja izložba trebala održati u prostoru požeškog veleučilišta na kojem postoji i stručni studij vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo, a ista je otkazana tri tjedna prije njezina održavanja župan Tomašević posebno se osvrnuo na taj problem te pozvao predsjednika i članove Upravnog vijeća Veleučilišta da podnesu ostavke zbog toga što nisu dozvolili da se ta manifestacija održi u njihovu prostoru.
- Naši voćari i vinogradari i djeca koja uče kako proizvoditi moraju izlagati u svome prostoru. Iduća izložba mora se održati u tom prostoru koji je nekada bio prostor Hrvatske vojske, a koja je to dala našoj mladosti, poručio je župan Tomašević.
Đurđica Kšenek, rukovoditeljica požeško-slavonske podružnice Poljoprivredno-savjetodavne službe koja je uz udrugu Zlatna dolina organizator izložbe napomenula je kako je na području Požeško – slavonske županije oko 200-njak hektara pod jabukama. Na nekoliko hektara jabuke se uzgajaju po ekološkim standardima. Među takvim uzgajivačima je i Ivica Prpić iz Požege. –Nasad je star devet godina, a od ove godine imamo eko certifikat. Jabuke su dobro rodile, kvaliteta je izvrsna, ali nemamo ih kome prodati jer ih ima u izobilju. Mislim da ću ja svoje uspjeti prodati. Kažu stručnjaci da jabuka spada u 12 artikala koji su najviše zagađeni pesticidima i zbog toga je važno kakvu jabuku jedemo – poručio je Prpić, dodajući da je jedan od najvećih problem voćara je nedostatak hladnjače u kojem bi mogli čuvati jabuke i prodavati ih po višoj cijeni.
Pored jabuka iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja na izložbi su se mogle vidjeti i stare sorte jabuke koje zaljubljenici u tradiciju nastoje sačuvati od zaborava. Posjetitelji su jabuke mogli i kušati, ocjenjivati, ali i kupiti po pristupačnim cijenama. Izložba će biti otvorena još sutra tijekom cijeloga dana.