Stalno radimo na poboljšanju utjecaja na okoliš naših marki i poslovanja, pa smo zadovoljni što smo uspjeli ostvariti napredak u svim segmentima potrošnje energije – rekao je Zvonimir Nemet, direktor Sektora lanca opskrbe Karlovačke pivovare prilikom predstavljanja Izvješća o održivosti tvrtke za prošlu godinu.
Proizvodnja raste
Tako je Pivovara lani u odnosu na godinu prije smanjila ukupnu potrošnju energije za osam posto. Potrošnja toplinske energije potrebne za proizvodnju hektolitra piva smanjena je za deset, a utrošak struje za pet posto. Uz to i potrošnja vode manja je za šest posto.
– Smanjili smo i emisiju CO2 sa 11 na 9,4 kilograma po hektolitru proizvedenog piva, a naglašavam da je u promatranom razdoblju proizvodnja rasla. Posebno se ponosimo što smo završili rekonstrukciju internog kanalizacijskog sustava.
Stari sustav bio je mješovitog tipa i sva otpadna voda prolazila je kroz iste cijevi. To je zamijenjeno novim, koji ima tri odvojena sustava: za otpadne vode iz proizvodnje, drugi za oborinske te treći za sanitarne vode, a sustav uključuje i pročistač – zaključio je Nemet. Predsjednik Uprave Alexander Gerschbacher dodao je da im je održivost poslovanja vrlo visoko na listi prioriteta.
Ulaganje u proces i – ljude
– Neprestano napredujemo u našoj strategiji Proizvodimo bolju budućnost, a to je rezultat konkretnih akcija, poput ulaganja u tehnologiju i unapređenja naših internih postupaka i procedura, ali i edukacije zaposlenika – rekao je Gerschbacher.
Naglasio je da su rezultati toga i okolišna dozvola koju je karlovačka, kao prva među pivovarama u Hrvatskoj, ishodila od Ministarstva zaštite okoliša. Tu su i drugi certifikati poput OHSAS 18001 za zaštitu zdravlja i sigurnost, ISO 9001 za upravljanje kvalitetom, ISO 22000 za kvalitetu hrane te nedavno obnovljen ISO 14001 za upravljanje okolišem.