USPJEŠNI PROJEKTI

Prolazimo u EU, a od države ni kune

Foto: Pixsell
Prolazimo u EU, a od države ni kune
19.06.2015.
u 00:15
Izgleda da kod domaćih natječaja negdje griješimo, kaže načelnica
Pogledaj originalni članak

Općina Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja ima oko 1200 stanovnika, može se pohvaliti najuspješnijim lokalnim EU projektom za razdoblje od 2012. do 2014. u Hrvatskoj. Riječ je o projektu IRRI, vrijednome 240.500 eura, koji su provodili s općinama Odžak i Šamac iz BiH, a u sklopu njega na 13 je demonstracijskih polja postavljena oprema za navodnjavanje, uređaji za kontrolu vlage u tlu te agrometeorološka postaja. No, zadnjih je godina Općina Lovas, samostalno ili u suradnji, realizirala i niz drugih projekata financiranih iz fondova EU. Sa svakim su dobili nov sadržaj te postajali uređenija općina.

– Napisati kvalitetan projekt nije lagano, ali nije ni nemoguće. Najvažnije je imati dobru ideju i onda je pretvoriti u realan, ostvariv projekt. Ne treba biti megaloman – ističe načelnica Tanja Paša. Hvali i odličnu suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i Vukovarsko-srijemskom županijom, bez koje bi, kaže, bilo nemoguće realizirati projekte. Općina, naime, nema dostatna sredstva za sudjelovanje u njima, pa Županija tu obvezu preuzima na sebe.

– To nam je zaista velik problem. Da nema Županije, ne bi bilo svrhe kandidirati se jer se uvijek traži sudjelovanje lokalne samouprave od 15 do 20 posto, što sami ne možemo. Nadamo se skorom osnivanju državnoga fonda koji bi preuzeo tu ulogu – objašnjava načelnica.

No, koliko god bili uspješni u privlačenju novca iz EU, Općina Lovas nikako se ne može pohvaliti takvim rezultatima kada je riječ o hrvatskim ministarstvima.

– U zadnje dvije godine nijedan naš projekt nije prošao na domaćim natječajima. Izgleda da znamo napisati projekte za EU, koji su mnogo zahtjevniji, ali da negdje griješimo kod domaćih. Ne znam koji je razlog tome, ali smo razočarani. Jedino realizacijom projekata možemo učiniti nešto da ljudi u ovim našim pograničnim područjima opstanu – zaključuje Tanja Paša.

>> Načelnica objasnila kako je tekao najuspješniji lokalni EU projekt

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:56 19.06.2015.

Pa pogledajte tko nam vodi državu i sve vam je jasno...

DU
Deleted user
11:16 19.06.2015.

Svaki ovakav projekt donosi napredak i radna mjesta, ostanu li radna mjesta u Hrvatskoj, nitko se nece iseljavati, ako se nitko ne iseli, ovaj narod ce opstati. A sto zele kokodakavci? Sve jasno?

OK
okus
09:17 19.06.2015.

Ponovo : Vi ste razocarani? Pa i bebeki znaju da nista kaj se nemre maunzt - ne treba! Kraj price.