Odbor za Ustav

Propao SDP-ov pokušaj pokretanja promjena Ustava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za ustav (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za ustav (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za ustav (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za ustav (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za ustav (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za ustav (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za ustav (1)
12.07.2013.
u 10:47
Oporba je žestoko osula paljbu po SDP-u na Odboru za Ustav zamjerajući mu što po kratkom postupku pokreće inicijativu za promjenu Ustava u vezi s nezastarijevanjem politički motiviranih ubojstava
Pogledaj originalni članak

Oporba je žestoko osula paljbu po SDP-u na Odboru za Ustav zamjerajući mu što po kratkom postupku pokreće inicijativu za promjenu Ustava u vezi s nezastarijevanjem politički motiviranih ubojstava. O inicijativi se na kraju nije ni raspravljalo jer zastupnici nisu podržali prijedlog da se ona uvrsti na dnevni red odbora.

Laburist Dragutin Lesar neprihvatljivim ponašanjem i nasiljem nad procedurom i zastupnicima nazvao je činjenicu da je sjednica odbora sazvana u četvrtak kasno popodne za petak ujutro, a da prije toga SDP-ova inicijativa nije bila uvrštena u dnevni red plenarne sjednice.

– To je panična reakcija na to što su veleposlanici prije tri dana poslali jasnu poruku da Zakon o suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU postaje službeni prijepor – rekao je Lesar.

Pokušaj relativizacije katastrofalnih posljedica "lexa Perković"

HDZ-ov Davorin Mlakar smatra da je predložena promjena pokušaj relativizacije katastrofalnih posljedica "lexa Perković" te da se Ustav želi promijeniti nekom "a la wild" kombinacijom.

– Apel je svih iz oporbe da odustanete od ovakvog načina rada – rekao je Mlakar.

Njegov stranački kolega Vladimir Šeks naglasio je da je pri svim promjenama Ustava bio postignut konsenzus i poštovana procedura, a da se sada ona krši.

– Pitanje je koji su razlozi i uzroci nevjerojatne žurbe – pitao je Šeks i dodao kako je jedini cilj prijedloga pokušaj neutraliziranja "lexa Perković".

I ostale članice Kukuriku koalicija protiv prijedloga

Protiv silovanja procedure su i SDSS-ov Milorad Pupovac, ali i član vladajuće koalicije, HNS-ov Goran Beus Richembergh.

– Stajalište HNS-a, a vidim i ostalih članica koalicije HSU-a i IDS-a, jest da se ovo pitanje može riješiti mimo Ustava i pridružujem se apelu da se o ovom prijedlogu ne raspravlja – rekao je Beus.

SDP-ovi zastupnici odavali su dojam da su svjesni da trebaju braniti nebranjivo i mlako su branili svoj prijedlog naglašavajući kako procedura nije prekršena i kako nije riječ o brzinskom mijenjanju Ustava. Tako je SDP-ov Peđa Grbin rekao kako je pogrešno reći da se Ustav mijenja preko noći, njegov kolega Nenad Stazić takve je optužbe nazvao nerazumnim, a Ingrid Antičević Marinović pokušala je obranu pretvoriti u napad.

– Kritike su da bi se opravdao neosnovani napad na promjene Zakona o suradnji u kaznenim stvarima sa članicama EU. Ovim promjenama mnogi bi doživjeli istinu, a to baš i ne žele – rekla je.

O suštini samog prijedloga SDP-a na kraju se nije ni raspravljalo, s obzirom na to da nije prikupljena potrebna većina da se taj prijedlog stavi na dnevni red sjednice odbora. Naime, protiv uvrštavanja tog prijedloga na dnevni red bili su Beus, Pupovac, Lesar, Šeks i Mlakar pa je rezultat glasovanja bio 5:5, čime je, barem zasad, propala SDP-ova inicijativa za promjenom Ustava.

>>SDP pokreće izmjene Ustava, Lesar: Ovo je skandalozno!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.