svečano

Proslavili Dan vatrogastva i blagdan zaštitnika Gline

Foto: Tadija Odić
Sveti Florijan Glina
Foto: Tadija Odić
Sveti Florijan Glina
04.05.2014.
u 13:45
Sveti Florijan proglašen za zaštitnika Gline nakon velikog požara 10.8. 1869. godine u kojem je izgorjelo 45 kuća i 65 gospodarskih zgrada
Pogledaj originalni članak

Blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogastva i Gline, obilježen je procesijom vatrogasaca kroz središte grada i misom u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka.

U procesiji su bratski sudjelovali članovi svih DVD-a u sastavu Vatrogasne zajednice Grada Glina, među kojima i DVD Mali Gradac iz sela u kojemu su žitelji srpske nacionalne manjine. Župnik Ivica Mađer je zahvalio vatrogascima na plemenitom i dragovoljnom doprinosu sigurnosti sugrađana.

Foto: Tadija Odić

Sveti Florijan je proglašen za zaštitnika Gline nakon velikog požara 10. kolovoza 1869. godine u kojem je izgorjelo 45 kuća i 65 gospodarskih zgrada, među kojima ljekarna, pošta sa sudskim spisima i kuća pravoslavnog svećenika. Vijest o velikom požaru dospjela je do Beča. Car Franjo Josip za pomoć je stradalim Glinjanima poslao 4000 forinta.

Procesije na sv. Florijana u kojima je sudjelovao cijeli grad redovito su održavane do 2. svjetskog rata, a tradicija je obnovljena nakon Domovinskoga rata.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.