javno okupljanje

Prosvjednici opet mogu na Markov trg, protiv bio samo HDZ

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Prosvjednici opet mogu na Markov trg, protiv bio samo HDZ
02.07.2012.
u 14:48
Na Markovu trgu moći će se prosvjedovati od 15. srpnja, a i dalje vrijedi odredba iz prvog čitanja zakona prema kojoj se broj sudionika ograničava na 1500 ljudi, a vrijeme prosvjedovanja na razdoblje od 8 do 22 sata.
Pogledaj originalni članak

Većina članova saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, osim zastupnika HDZ-a, podržala je Vladin konačni prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju kojim se ukida zabrana prosvjedovanja na Markovu trgu ispred Vlade, Sabora i Ustavnog suda. Na Markovu trgu moći će se prosvjedovati od 15. srpnja, a i dalje vrijedi odredba iz prvog čitanja zakona prema kojoj se broj sudionika ograničava na 1500 ljudi, a vrijeme prosvjedovanja na razdoblje od 8 do 22 sata.

Odlučeno je da će se prosvjedi ograničiti na južni dio Markova trga, dakle na prostoru između Markove crkve i Ćirilometodske ulice, što znači da je prostor okupljanja ograničen na deset metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda. U konačni prijedlog uvrštena je odredba po kojoj se za osobe s invaliditetom i one s teškoćama u kretanju za pristup Markovu trgu osigurava ruta Radićevom ulicom kroz Kamenita vrata, dok nije prihvaćen prijedlog pravobraniteljice za osobe s invaliditetom da se osigura i dolazak Mesničkom ulicom.

Jedini koji je glasao protiv zakonskih izmjena, HDZ-ovac Vladimir Šeks, zamjerio je što ni konačni prijedlog zakona nije na argumentiran način razriješio nedoumice vezane uz vremensko ograničenje te ograničenje broja sudionika, kao ni odmak od objekata na Markovu trgu.

– Ta brojka od 1500 ili bilo koja druga sama po sebi izaziva ogromne poteškoće u primjeni zakona, kao što će se javiti problem u utvrđivanju tko su osobe s invaliditetom, tko to može napraviti – zanimalo je Šeksa. Predsjednik odbora Josip Leko želio je doznati što će se dogoditi ako 1500 prosvjednika ne ode s Markova trga u 22 sata, jesu li oni u prekršaju i koje će sankcije imati, ali odgovor nije dobio. SDP-ovac Nenad Stazić pak smatra da eventualne tehničke poteškoće u primjeni nisu bit zakona iako vjerojatno postoje, već je to "želja da se ispravi nepravda prema građanima kojima je bilo zabranjeno prosvjedovati na Markovu trgu te namjera Vlade da prosvjede regulira na način koji će spriječiti nerede."

– Da to prethodna vlast nije zabranila prosvjede ne bi bilo ni potrebno donositi zakon. Apsurdna je i izjava novog čelnika HDZ-a o nenarodnoj vlasti Kukuriku koalicije. Čelnik stranke koja je zabranila javno okupljanje na Markovu trgu sada ovu vlast koja tu zabranu ukida naziva nenarodnom. To je uvreda svih birača koji su glasali za Kukuriku koaliciju i uvreda zdravog razuma – vjeruje Stazić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

TH
than
15:33 02.07.2012.

Ovo ogranicenje od 1500 nema nikakvog smisla. Prelijeni smo kao narod da bi ista napravili za sebe. Samo cekamo da neko drugi uradi za nas. A kada narodu stvarno dodje voda do grla, onda ih nikakvo ogranicenje nece spasiti.

ST
stric15
15:44 02.07.2012.

. ...tko je taj koji će 1.brojiti prosvjednike i propuštati određeni broj da prosvjeduju 2.šta će biti sa prekobrojnima 3.ako prosvjed bude višednevni hoće li brojači iduć dan propustiti "jučerašnje" prosvjednike ili su tada na redu "jučerašnji prekobrojni" 4.šta će biti sa prosvjednicima koji se i nakon 22 sata zadrže na Markovu trgu 5. .......itd........itd.........itd........... 6. znači prosvjed na Markovu trgu NIJE dozvoljen jer sa svim ograničenjima tamo se može "odigrat" bilo šta,ali prosvjed jednostavno NE MOŽE

DU
Deleted user
15:27 02.07.2012.

Šeks će izgleda do smrti biti protiv demokratskih regulativa i demokracije, isključivo radi pljačke naroda i osobnog bogačenja. On je definitivno genetski primjer hdzovca.