AZIJA

Prosvjeduje oko pola milijuna Tajvanaca

28.03.2004.
u 00:00
Kina najavila da će intervenirati ako se prosvjedi oporbe pretvore u nerede
Pogledaj originalni članak

TAIPEI - Gotovo petsto tisuća pristalica poraženog predsjedničkog kandidata na prošlotjednim izborima na Tajvanu Liena Chana okupilo se jučer na prosvjedima pred tajvanskom predsjedničkom palačom. To su najmasovniji prosvjedi ikad održani u Tajvanu. Prosvjednici traže provjeru izbornih rezultata i ponovno prebrojavanje izbornih glasova, zbog tijesne razlike između glasova što su ih dobili izabrani predsjednik Chen Shui-bian i Lien Chan. Razlika je u korist Chena samo 30.000 glasova. Lien je također zatražio da se provede neovisna istraga o pokušaju Chenova ubojstva, pri čemu je on lakše ranjen.

- Naši su zahtjevi vrlo skromni. Želimo samo ponovno prebrojavanje glasova i provođenje neovisne istrage o atentatu. No, do sada nismo dobili nikakav odgovor. Borimo se za pravdu i spas demokracije - rekao je glasnogovornik Nacionalističke stranke Alex Tsai.

Suparništvo između Chena i Liena prijeti produljenjem krize koja bi mogla paralizirati jednu od najuspješnijih ekonomija u Aziji, u zemlji za koju je karakteristično i to da stranka predsjednika države nema većinu u parlamentu. Službeni Peking, nestrpljiv u nastojanju da spriječi aktiviste koji podupiru Chenovu politiku koja se zalaže za veći suverenitet Tajvana, najavljuje kako ne namjerava stajati prekriženih ruku kako prosvjedi ne bi izmaknuli kontroli i doveli do socijalnih nemira. Peking je ljutit i na Sjedinjene Države, koje su uputile čestitku predsjedniku Chen Shui-bianu. (H)

Pogledajte na vecernji.hr