crni fondovi

Protiv Jarnjaka obustavljena istraga, a HDZ-u stiže – optužnica

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Protiv Jarnjaka obustavljena istraga, a HDZ-u stiže – optužnica
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
07.12.2011.
u 13:09
Protiv HDZ-a, R. Mačeka, Sanadera, M. Barišića i B. Pavošević USKOK će podnijeti optužnicu zbog crnih fondova
Pogledaj originalni članak

USKOK je 2. prosinca donio nalog kojim obustavlja istragu protiv Ivana Jarnjaka, bivšeg glavnog tajnika HDZ-a. Protiv HDZ-a kao pravne osobe, bivšeg glasnogovornika Ratka Mačeka, bivšeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, rizničara Mladena Barišića i blagajnice Branke Pavošević USKOK će podnijeti optužnicu zbog crnih fondova koji su godinama egzistirali u HDZ-u.

Bez dokaza

Jarnjakov odvjetnik Petar Pavković kaže da Jarnjak nije sklapao nikakve nagodbe s USKOK-om, nego su odustali od daljnjeg kaznenog postupka protiv njega isključivo zato što nije bilo nikakvih dokaza koji bi Jarnjaka povezivali s crnim fondovima.

Protiv Jarnjaka je bila otvorena istraga u sklopu proširenja postupka protiv HDZ-a kao pravne osobe.

– USKOK je obustavio istragu protiv Jarnjaka nakon ocjene rezultata dokaznog postupka. Nema dokaza da je Ivan Jarnjak bio član grupe koja se udružila radi počinjenja kaznenog djela ni da je sudjelovao u prikupljanju sredstava za crni fond, niti raspolagao tako prikupljenim novcem – zaključio je Jarnjakov branitelj Pavković.

Podsjetimo, sumnjičilo ga se da je uz Ratka Mačeka, Ivu Sanadera, blagajnicu Branku Pavošević, Nevenku Jurak, Bojana Dimića, Anitu Lončar Papeš te sam HDZ kao pravnu osobu od 2003. do početka 2009., u skladu s prijašnjim dogovorom, koristeći se Fimi medijom, poduzećem N. Jurak, sudjelovao u izvlačenju desetaka milijuna kuna iz državnih tvrtki. Dio tog novca, prema USKOK-u, išao je Sanaderu (USKOK tvrdi najmanje 15 milijuna kuna), a dio se trošio i na financiranje HDZ-a i njegovih predizbornih kampanja. U dijelu istrage za Fimi mediju, koja je proširena na HDZ kao pravnu osobu, navodi se da je kroz crne fondove te stranke prošlo najmanje 23 milijuna kuna.

Kad je riječ o Jarnjakovoj ulozi, njega je USKOK sumnjičio da je, uz Mačeka, bio posrednik koji je Sanaderove naredbe o raspolaganju prikupljenim novcem prosljeđivao blagajnici B. Pavošević.

Novac odabranima

Taj novac nije bio evidentiran, a B. Pavošević mjesečno ga je isplaćivala krugu hadezeovaca bliskih Sanaderu.

Jarnjak se branio da nije imao informacije o crnom fondu, i tvrdio da ga je B. Pavošević teretila iz osvete jer je tražio da je se smijeni s mjesta blagajnice. Tvrdio je i da je B. Pavošević često razgovarala sa Sanaderom u četiri oka, te da on, iako je bio glavni tajnik stranke, nije ni naknadno saznavao o čemu su razgovarali.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 145

Avatar gadogadni
gadogadni
14:01 07.12.2011.

- matan dektivi: ja bižin, ti me loviš a oni plaćaju....

MD
mara-danda
16:20 07.12.2011.

ovaj ruzni nosonja je sef mafije u hrvatskoj....

OB
-obrisani-
13:55 07.12.2011.

ja mislim da MESIC kod -USKOK-a --Poskoci,ahahahahhahahahah zato ga nediraju