Apsurd

Protiv zakona i statuta – HSS učlanio dijete

Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'
Protiv zakona i statuta – HSS učlanio dijete
09.11.2011.
u 12:00
Svojedobno je zagrebački HSS učlanio petogodišnje dijete, prisjeća se N. Pinjuh.
Pogledaj originalni članak

Na predizbornom skupu HSS-a u Starim Plavnicama u članstvo te stranke svečano je primljena 12-godišnja djevojčica Antonija Aščić, na čemu su joj čestitali dužnosnici HSS-a, iako prema Statutu Hrvatske seljačke stranke, ali i hrvatskim zakonima, član stranke može biti samo punoljetna osoba. S obzirom na mjesto na kojem je djevojčica primljena u članstvo, vrlo se lako može zaključiti da se dijete koristi u predizborne svrhe, što se protivi svim načelima.

Pravobraniteljica u čudu

– Neobično nas je iznenadila vijest da je 12-godišnja djevojčica postala član HSS-a te se nadamo da je riječ o nesporazumu ili o pogrešno prenesenoj informaciji. U protivnom bi to bilo kršenje zakona i statuta stranke. Prema Zakonu o političkim strankama u RH, članom političke stranke može postati samo odrasla, punoljetna i poslovno sposobna osoba, a tu odredbu navodi i Statut HSS-a. Djeca mogu simpatizirati neku stranku i mogu to javno i reći, ali naravno da ne mogu biti članovi političkih stranaka jer je to protuzakonito – tvrdi pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Niko Pinjuh, predsjednik stranačkog ogranka i vjerojatno najveći "krivac" za to što se Antonija našla u HSS-u, ističe da su već imali maloljetnog člana, no ne ovako mladog. Ističući da mu je poznato kako je zagrebački HSS svojedobno upisao 5-godišnjeg člana, napominje da u statutu stranke jasno stoji da se članom može postati čim se rodiš.

– No tek sa 18 godina član stječe pravo da odlučuje i bude biran – ističe Pinjuh, koji je očito pogrešno iščitao statut svoje stranke, te dodaje da u primjeru male Antonije ipak ne vidi ništa posebno neobično.

Profesor sociologije politike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Dragan Bagić smatra da je ovaj slučaj neobičan i izvan standarda te da je važno paziti da ne postoji neka šteta za dijete, odnosno da se djevojčica ne iskorištava za predizborne svrhe. S njime se slaže i sociolog Zoran Malenica, koji smatra da ovaj slučaj može zvučati simpatično i kao kuriozitet.

– Ne smijemo se igrati djecom u predizborne svrhe, za sve, pa tako i politiku, mora postojati neka jasna dobna granica, a tako bi trebalo biti i u ovom slučaju – zaključuje Malenica. Učenica 6.c razreda bjelovarske škole Antonija Aščić i najmlađa članica HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije poželjela je, kaže, vidjeti kako je biti član te političke stranke nakon što je u rujnu na stranačkom hodočašću u Mariju Bistricu nosila zastavu staroplavničkog ogranka.

– Kada porastem, želim biti odvjetnica i baviti se politikom da bih se izborila za veća prava mladih – kazala je 12-godišnja Antonija. Poput naučene pjesmice govori kako je upravo zaslugama HSS-a njihovo naselje dobilo igralište i prostor za mlade u mjesnom domu, što je bio razlog da se i sama poželi pridružiti odraslim članovima stranke.

Tata bio protiv

Iako su joj članovi obitelji svi odreda simpatizeri HSS-a, nitko je nije nagovarao i odluku je, tvrdi, donijela sama. Priznaje da tata Branko i nije bio za to, no podržala ju je mama Brigita. Potvrdila nam je to i u telefonskom razgovoru. – To je istina. Muž se baš nije slagao, no ja jesam jer sam smatrala da je u redu da proba ako joj je to već privlačno – kaže, dodajući da će na taj način možda bolje i lakše proći u životu. Baka i djed, Josip i Josipa Jalžabetić, također podržavaju unuku, iako su svjesni da se njezini vršnjaci prije svega zanimaju za igru i zabavu, a nikako za politiku.

– Neka proba, uvijek može odustati – pomirljivo ističe baka Josipa.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DU
Deleted user
13:14 09.11.2011.

Inače djeca u vrtiću slave rođendan Europske Unije i mašu zastavicama EU...nisam čuo pravobraniteljicu da je to komentirala...

LE
leurdovac
13:22 09.11.2011.

A čudimo se zašto je Hrvatska tu gdje je. Još nam je i dobro.

TO
Toni12345
12:44 09.11.2011.

Hahaha...... Joj, na što je ovaj HSS spao.