Zimski centar

Prva skupina od 1.000 izbjeglica u Brod dolazi u utorak u 8 ujutro

Foto: Reuters/PIXSELL
migranti
Foto: Ivica Galović/Pixsell
ranko ostojić, slavonski brod
Foto: Ivica Galović/Pixsell
ranko ostojić, slavonski brod
Foto: Reuters/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
migranti
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
izbjeglice, migranti
02.11.2015.
u 15:18
U tijeku su i posljednje pripreme kako bi se u noći s utorka na srijedu obavio ukrcaj
Pogledaj originalni članak

Sutra u 8 sati vlakom će iz Bapske i Opatovca u novootvoreni zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu doputovati prva skupina od 1.000 izbjeglica, dok će prvi izravni migranti iz Šida doći u srijedu ujutro. U tijeku su i posljednje pripreme kako bi se u noći s utorka na srijedu obavio ukrcaj. Kamp je spreman za prihvat do 2.500 migranata u dvama velikim šatorima. Radovi na izgradnji su gotovi, a liječnici spremni za moguće intervencije. Prema riječima ministra Ranka Ostojića, Hrvatska ispunjava sve obveze iz plana dogovorenog među čelnicima EU. Umjesto dosadašnjih tisuću i pol, vlakom će putovati tisuću izbjeglica, što će pridonijeti lakšem i jednostavnijem prihvatu.

– Ranije postignuti dogovor funkcionira i vjerujem kako će funkcionirati i dalje, uz dobru koordinaciju svih zemalja na ruti. Dnevno će u centar u Slavonskom Brodu iz Šida dolaziti od šest do sedam tisuća izbjeglica, a onda će dalje biti prevoženi do Slovenije i Austrije – rekao je Ostojić. U brodskom su centru za umorne i iscrpljene migrante već spremni i grijani šatori s krevetima. Ranjive skupine poput obitelji, žena s djecom i staraca smjestit će se u posebne kućice. Centar je podijeljen u šest sektora, od kojih svaki ima zasebne sanitarne čvorove s tuševima. Novina je što će se u kampu nalaziti i bolnički stacionar u kojemu će se izbjeglicama moći pružiti puna medicinska skrb te ih neće trebati voziti do bolnice.

– U Opatovcu smo naučili da izbjeglice ne žele ići u udaljenu bolnicu, jer se boje razdvajanja - kazala je prim. dr. Maja Grba Bujević, načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravlja.

>> Desetak izbjeglica u Hrvatsku pokušalo ući kod Ličkog Petrovog Sela

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
15:58 02.11.2015.

Evo, ovo je dokaz da Ostojić OPET LAŽE kad tvrdi da je samo Grčka predviđena za hot-spot, a ne i Hrvatska. Izvješće EK o sastanku na kojem je Milanović dogovorio hot-spot za minimalno 40 tisuća migranata preko zime: 5. Grčka će povećati svoje kapacitete prihvata na 30 000 mjesta do kraja godine 6. Suradnja s UNHCR-om koji će pružiti potporu za povećavanje kapacitete prihvata na 50 000 mjesta duž zapadnobalkanske rute....dakle, i za Grčku i za sve ostale zemlje spominje se KAPACITET PRIHVATA, termin je potpuno identičan. Nadalje, radi se o POVEĆANJU KAPACITETA, a ne o postojećim kapacitetima koje Hrvatska ima, a to je cca 25 tisuća mjesta, dakle dobit ćemo još najmanje 15 tisuća migranata preko zime povrh svih postojećih kapaciteta.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
16:05 02.11.2015.

Dok su milijuni izbjeglica na putu prema Europi,a ratovi će se uvijek negdje voditi, pitanje je samo koji model zaštite granice treba slijediti EU, mađarski model ili Milanovićev.

Avatar hr.granicar
hr.granicar
16:57 02.11.2015.

uopce me ne zanima kad ce uci mene zanima kad ce izaci da bude kraj sramote u eu