nepogoda

Prve procjene šteta od poplave - nekoliko stotina milijuna kuna

Foto: Dragutin Šantoši
Prve procjene šteta od poplave - nekoliko stotina milijuna kuna
07.06.2010.
u 16:00
Voda se uglavnom povukla iz kuća i dvorišta, ali je i dalje na nekoliko tisuća hektara poljoprivrednih površina.
Pogledaj originalni članak

Iz poplavljenih kuća i dvorišta u Zokovom Gaju i Starom Petrovom Polju u općinama Zdenci i Crnac voda se povukla, ali se još uvijek zadržala na nekoliko tisuća hektara poljoprivrednih površina na kojima su jesenski i proljetni usjevi.

- Stanovnici Zokovog Gaja dobro su se sami organizirali, a u sprečavanju većih šteta pomogli su vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite. Podrumi su dijelom očišćeni, a sada je u tijeku čišćenje bunara i poduzimanje mjera na utvrđivanju nasipa kako slična nepogoda ne bi mogla ponovo poplaviti selo - rekao je Mato Barukčić, načelnik Općine Zdenci, ističući da uginuća stoke zbog poplava na tom području nije bilo, ali je voda uništila veće količine hrane za prehranu stoke.

Poljoprivrednici obilaze polja i zbrajaju štete, koje su najprije proživjeli zbog tuče, a zatim i zbog poplava. Već sada je izvjesno da će neposredne i posredne štete u poljoprivredi biti veće od nekoliko stotina milijuna kuna te da ih sami seljaci i lokalna samouprava siromašne Virovitičko-podravske županije neće moći sanirati bez potpore države.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je za područje cijele županije, ali su najteže prošla područja općina Zdenci, Crnac, Suhopolje, Čađavica te gradova Slatine i Orahovice.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.