POVIJESNI SUSRET NA KUBI

Prvi susret Pape i moskovskog patrijarha

Foto: Reuters
papa Franjo u rimskoj sinagogi
Foto: Reuters/PIXSELL
Kiril
05.02.2016.
u 13:30
Njihov susret će se održati na Kubi, gdje će se Papa zaustaviti na putu za Meksiko, a gdje će patrijarh boraviti u službenom posjetu.
Pogledaj originalni članak

Papa Franjo piše povijest i susrest će se sljedećeg tjedna s moskovskim patrijarhom Kirilom. Sveta Stolica i Moskovski patrijarhat sa zadovoljstvom objavljuju da će se, Božjom milošću, Njegova Svetost papa Franjo i Njegova Svetost patrijarh Moskve i cijele Rusije Kiril sastati 12. veljače ove godine, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi Izvještajna katolička agencija IKA.

Njihov susret će se održati na Kubi, gdje će se Papa zaustaviti na putu za Meksiko, a gdje će patrijarh boraviti u službenom posjetu. Uključivat će osobni razgovor u međunarodnoj zračnoj luci José Martí u Havani, a zaključit će se potpisivanjem zajedničke izjave.

Ovaj dugo pripremani susret poglavarâ Katoličke Crkve i Ruske pravoslavne Crkve bit će prvi u povijesti, a obilježit će važnu etapu u odnosima između dviju Crkava. Sveta Stolica i Moskovski patrijarhat nadaju se da će to biti ujedno znak nade za sve ljude dobre volje. Pozivaju sve kršćane na žarku molitvu da Bog blagoslovi ovaj susret, da može donijeti dobre plodove, javlja IKA.

Lombardi je potvrdio kako se susret Pape i Kirila pripremao već duže vrijeme i kazao kako je posebno počašćen što je priopćenje o tom susretu mogao pročitati. Stvarno povijesni susret, kakav nije uspio Franjinim prethodnicima i koji bi mogao označiti pravi preokret u odnosima između katolika i pravoslavaca.

>> Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije: U komisiji sam o Stepincu

Foto: Reuters/PIXSELL

Moskovski patrijarh Kiril

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

DU
Deleted user
13:54 05.02.2016.

Ne govorim u nečije ime, nego u svoje.... zbog čega inzistirati na razlikama, zašto ne isticati ono što nam je zajedničko?.... drago mi je zbog ovog susreta...

SE
Senta
14:13 05.02.2016.

Hrvatima je naravno bitniji Stepinac od svog ostalog hrišćanskog sveta.

Avatar superhik74
superhik74
14:37 05.02.2016.

S obzirom da je do crkvenog raskola doslo davne 1054 godine, ovo bi mogao biti susret milenija a ne stoljeca