Ministarstvo tvrdi da samo Vladin povjerenik može voditi Split

Puljak optužio Plenkovića za miješanje u izbore: Čekam i da postavi svog kandidata!

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika, i suradnici održali konferenciju za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Ministar Malenica dao izjavu za medije na temu reformskih procesa u pravosuđu
06.04.2022.
u 10:00
O gradu Splitu odlučuju građani, a ne predsjednik Vlade, pa makar on bio Andrej Plenković - poručio je Puljak.
Pogledaj originalni članak

Samo Vlada može imenovati povjerenika, a drugi zamjenik ne može obnašati dužnost gradonačelnika, mišljenje je Ministarstva pravosuđa i uprave koje je stiglo u Grad Split i ponukalo gradonačelnika Ivicu Puljka da najavi ostavku i svoga drugog zamjenika Antonija Kuzmanića, ali i prozove hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za miješanje u izbore u Splitu.

- Danas smo dobili mišljenje Ministarstva u kojem ono tvrdi da će u Splitu postaviti povjerenika. To je mišljenje potpuno suprotno mišljenju pravnih stručnjaka koji kažu da nakon ostavke gradonačelnika grad vodi zamjenik do novih izbora. Mi nećemo inzistirati na bilo kojem tumačenju s obzirom na to da je i HDZ rekao da će njegovi članovi odstupiti s mjesta gradskih vijećnika i da idemo i na izbore za Gradsko vijeće ako dogradonačelnik Kuzmanić da ostavku. On je na to spreman i on će svoju ostavku urudžbirati u istom trenutku u kojem to učine gradski vijećnici da se raspusti Gradsko vijeće - rekao je Puljak, koji ističe da će on i zamjenik Bojan Ivošević ostavke dati do kraja ovog tjedna.

- Mišljenje Ministarstva je izravni utjecaj Plenkovića na izbore u Splitu. Očekujem da on sada postavi svog kandidata. Mislim da građani Splita neće honorirati takav način miješanja u izbore. O gradu Splitu odlučuju građani, a ne predsjednik Vlade, pa makar on bio Andrej Plenković - poručio je Puljak.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Najavio je da će se sastati s dojučerašnjim partnerima u Gradskom vijeću, a za srijedu je sazvao sastanak s predsjednicima svih političkih opcija u Gradskom vijeću te sazvao nakon njega konferenciju za novinare na kojoj očekuje kako će najaviti da su dogovorili kako se Gradsko vijeće raspušta i ide se na izbore na svim razinama lokalne vlasti.

Međutim, neće to ići tako glatko. Razgovarali smo s Vicom Mihanovićem, predsjednikom splitskog HDZ-a, koji kaže kako ne pristaje na uvjete. Devet HDZ-ovih vijećnika dat će ostavke tek kada ostavke dadu gradonačelnik i oba njegova zamjenika.

- Predstava u režiji Ivice Relkovića i Ivice Puljka se nastavlja. Pomalo osjećam sram što sam dionik toga, doduše iz opozicije. Pozivam Ivicu Puljka da se uozbilji, preuzme odgovornost i napravi ono što smo dogovorili: da on i zamjenici daju ostavke i da idemo na izbore za kompletnu vlast: gradonačelnika, zamjenike i Gradsko vijeće - izjavio je Mihanović. Kaže da će vijećnici HDZ-a dati ostavke nakon što to učine Puljak i njegovi zamjenici.

- Oni sve rade samo da bi nastavili ovu predstavu. Mi u njoj nećemo sudjelovati. Dajte ostavke, idemo na izbore, nismo spremni na vaše igrokaze! - poručio je Mihanović.

IZBORI U SPLITU

Analiza: 'Puljak mora dokazati da nije licemjer, Most će najviše rasti, a HDZ sve može riješiti jednim potezom'

Stručnjak za politički marketing, Splićanin Jerko Trogrlić, smatra da novi izbori svakako idu na ruku Ivici Puljku ali da je pred njim težak izazov. Nije se odrekao Bojana Ivoševića protiv kojeg je podignuta optužnica, zbog čega je i pukla koalicija u Gradskom vijeću, pa je Puljak sada u situaciji da svojim biračima treba dokazati da nije licemjer i da treba vjerovati njemu, a ne DORH-u. Bespotrebno je, kaže Trogrlić, ušao u konfrontaciju s DORH-om kao što je i pokušao relativizirati Ivoševiću optužnicu. Zapravo je kao samoproglašeni legalist pogazio vlastite riječi. Trogrlić tvrdi da HDZ jedini ima logistiku za snažnu kampanju te da Puljku može parirati samo s nacionalno prepoznatljivim nestranačkim kandidatom građanske orijentacije koji zbog ugleda i političke širine može zagrabiti u bazen glasova centra i ljevice pošto će glasove takozvane ruralne desnice ionako pokupiti Željko Kerum. Ipak, on smatra da će iznenađenje izbora biti Most, a u svojoj je analizi objasnio i zašto očekuje najprljaviju kampanju dosad. Ostaje i otvoreno pitanje hoće li se novim izborima uopće išta riješiti jer bi mandati opet mogli izgledati tako da nitko nema većinu, a Puljku je sada i uteg činjenica što je zbog zaštite Ivoševića izgubio koalicijski potencijal.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.