napad u kistanju

Pupovac: Koji je to razlog da ih se tuče šipkama i palicama?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pupovac: Koji je to razlog da ih se tuče šipkama i palicama?
18.03.2013.
u 20:00
– I prije su se prilikom tog izlaska događali incidenti. Znali su nositi majice s dvoglavim orlom i one na kojima je pisalo "Kosovo je Srbija", a i fotografirali su se sa slikom Ante Gotovine – rekao je Antić.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i čelnik HDZ-a u Kistanju Roko Antić u današnjoj emisiji Tema dana HTV-a komentirali su jučerašnji napad mladih u Kistanju na pravoslavne bogoslove.

Antić je kazao da osuđuje ono što se jučer dogodilo te da je HDZ u Kistanju protiv svake netolerancije i nasilja prema bilo kome, pa tako i prema srpskoj zajednici. Istaknuo je da bogoslovi, koji su jučer napadnuti, u manastiru Krka imaju strogi režim, a nedjelja im je dan za šetnju kada dolaze u centar Kistanja.

Bogoslovi prije radili incidente

– I prije su se prilikom tog izlaska događali incidenti. Znali su nositi majice s dvoglavim orlom i one na kojima je pisalo "Kosovo je Srbija", a i fotografirali su se sa slikom Ante Gotovine – rekao je Antić te dodao kako su mu roditelji jučerašnjih napadača kazali da su djeca samo željela prošetati do manastira, ali su ih bogoslovi zaustavili uz opasku da "što oni imaju ići do manastira".

Milorad Pupovac kazao je da je danas otišao u Kistanje kako bi dao podršku episkopu i nastavnicima u pravoslavnoj bogoslovnoj školi. Potvrdio je da se manastir trenutačno nalazi pod zaštitom policije te da djeca nisu imala školu. – Zašto manastir u jednoj sređenoj demokratskoj državi mora biti pod zaštitom policije i zašto djeca nemaju nastavu. Zašto su se neki na sastanku sa mnom pojavili sa zamotanim rukama, a drugi od ozljeda nisu ni mogli doći – upitao se Pupovac te je prigovorio voditelju Danku Družijaniću što je u emisiju pozvao čovjeka koji je rekao da je manastir Krka "leglo četništva". Dodao je da je bogoslovima strogo zabranjeno nositi obilježja pravoslavne crkve kada odlaze u mjesto, iako to ne zabranjuje zakon.

 "Koji je to morao biti težak razlog da ih idu tući palicama, šipkama i gađaju kamenjem?"

Objasnio je da je jučer bogoslove prvo presreo jedan automobil te je su ih iz njega vrijeđali po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Potom su ih malo poslije presrela još dva automobila, tvrdi Pupovac, iz kojeg su im prijetili da će ih tući. – Na kraju su ih dočekali sa šipkama, palicama i kamenjem. Koji je to morao biti težak razlog da ih se ide tući palicama, šipkama i gađa kamenjem – upitao se Pupovac.

Antić je potvrdio da je u Kistanju posljednjih mjeseci, zbog svega što se događalo u Hrvatskoj, "naelektrizirana situacija". Pupovac je kazao da mu je "jako žao što je u emisiji" zajedno s Antićem te je dodao da izbori ne bi smjeli biti jedan od razloga za ovakve incidente. – Mogu reći da primjećujem da je u posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci naraslo desničarenje u Hrvatskoj. Događa se proces narastanja desne atmosfere i širenja desnih stavova u Hrvatskoj – rekao je Pupovac te dodao da ovo o čemu se govori nema veze s utakmicom između nogometnih reprezentacija Srbije i Hrvatske.

"Te utakmicu uvijek nalikuju nastavku rata drugim sredstvima"

– Utakmice ove vrste su uvijek visokog rizika. One uvijek nalikuju na neku vrstu nastavka ratnih igara drugim sredstvima. Možemo se samo nadati da će prevladati sportski duh – kazao je Pupovac.

Na današnju Milanovićevu kritiku događaja u Kistanju Antić je kazao da su među napadačima bila i djeca SDP-ovaca. Za kraj je Pupovac kazao da je smisao politike SDSS-a "gradnja dobih odnosa svuda pa tako i u Kistanju".

>>HDZ: Bogoslove su tukla i djeca esdepeovaca

>>Milanović: Crnokošuljašima se dopušta da klijaju na neistini!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

LI
Livi
20:16 18.03.2013.

Tko je god mogao pogledati ovu emisiju, mogao se uvjeriti da je ovaj mladi Antic sasvim smireno i argumentirano mogao parirati zajapurenom Pupovcu koji vec dvadeset godina provocira hrvatsku javnost. Odmah je poletio u Kistanje, manastir Krku da bi cuo jednu stranu medalje. Zbog kratkoce emisije nije se moglo spomenuti kako je njihov odgojitelj zbog vrijedanja na nacionalnoj osnovi dobio uvjetnu kaznu sest mjeseci. O tome su nije smjelo nista reci u ni u jednom "objektivnom hrvatskom mediju". Svaka cast.

KA
Kajveliš
20:27 18.03.2013.

Kad su Srbi u pitanju..svi se uzjapurili i dižu hajku. Kod nas zbilja manjina vrši torturu nad većinom..Pa do kada ćemo si to više dopuštat,do kada??

TR
tramontana
20:15 18.03.2013.

Pupovac, zašto se ne pitaš zašto je uopće došlo do TUČE? U jednoj tuči se, bar se iz hrvatskih, a i drugih medija da razabrati, rabe i gora sredstva, reci nam kako bi ti reagirao da je bilo obrnuto, ...