jači i od obame

Putin drugi najmoćniji svjetski lider, odmah iza 'nikoga'

Foto: Reuters/PIXSELL
Putin drugi najmoćniji svjetski lider, odmah iza 'nikoga'
04.01.2013.
u 08:55
Međunarodna politička think tank organizacija Eurasia Group smatra da živimo u svijetu koji nema jasno određenog lidera. Stoga je prvo mjesto najutjecajnijih rezervirano za ''nikoga''.
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin drugi je najmoćniji svjetski lider. Barem tako misli međunarodna politička think tank organizacija Eurasia Group koja je ruskog moćnika smjestila na svoju listu najutjecajnijih političkih vođa današnjice. No Putin je ujedno i najmoćniji jer je prvo mjesto, kao odraz percepcije svijeta bez jasnog lidera, dodijeljeno ''nikome'', javlja RT.

Popis je objavio časopis za vanjsku politiku, a grupacija je u odabiru najznačajnijih pojedinaca kao glavni kriterij ocjenjivala pojedinačnu sposobnost političara da "dovedu do promjena koje znatno utječu na živote i sudbinu velikog broja ljudi".

Predsjednik grupe Ian Bremmer objasnio je da je pozicija vodećeg ostavljena praznom jer suvremeni svijet nema jasnog vođu. Oni koji su na vlasti usmjereni su na rješavanje domaćih pitanja, umjesto na regionalne ili globalne izazove. Putin je drugu poziciju zaslužio zahvaljujući "personaliziranju ruskog sustava" i utjecaju koji Rusija ima u regionalnim političkim pitanjima.

Treći najutjecajniji je predsjednik Federalnih rezervi SAD-a Ben Bernanke i to zbog iznimnog utjecaja na američko gospodarstvo, a time i na globalnu ekonomiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela je četvrtu poziciju zahvaljujući politici koja kao ''ljepilo veže Europu". Američki predsjednik Barack Obama je peti, predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi šesti, a kineski novi vođa Xi Jinping sedmi.

Osmu poziciju dijele iranski vrhovni vođa ajatolah Khamenei i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde. Listu deset najutjecajnijih zaključio je vladar Saudijske Arabije, kralj Abdullah bin Abd al-Aziz.

>>Vladimir Putin: Znam kada će biti smak svijeta!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 49

TE
Televizor
11:08 04.01.2013.

Čuj ovog pacijenta - da Rothschildi najvećio dioničari FED-a..Odi popit tabletu!

TE
Televizor
17:30 04.01.2013.

Čuj ovog antisemitu, kao ja sam iz udruge David. Od 10 Židova u Hrvatskoj svi njega prate u stopu i ismijavaju mu stavove. Potraži stručnu pomoć oko te paranoje. Prepisuje trabunjanja sa sajtova za polusvijet, sza niskoobrazovane i prištave pubertetlije koji ne znaju tko im glavu drži.

AA
aabbcc
10:16 04.01.2013.

. Putin je postao pravo smetalo da nas zgazi svjetska demokracija.