PRVI SUSRET

Putin i Porošenko pozvali na brzo okončanje krvoprolića

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Putin i Porošenko
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Putin i Porošenko
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Putin i Porošenko
06.06.2014.
u 17:51
Putin se nakratko sastao i s američkim kolegom Obamom
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin i novoizabrani predsjednik Ukrajine Petro Porošenko danas su se sastali prvi put nakon Porošenkova dolaska na vlast, i to na obilježavanju 70. godišnjice Dana D u Francuskoj. Sastanak dolazi u vrijeme zategnutih odnosa Kijeva i Moskve, dok se na istoku Ukrajine još uvijek vode krvave bitke između ukrajinskih antiterorističkih snaga i proruskih separatista.

Bijela kuća također je izvijestila da je Putin kratko neformalno razgovarao i s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Trojica lidera navodno su razgovarali oko 15 minuta između fotografiranja i ručka koji je organizirao francuski predsjednik François Hollande.

Ruski dužnosnici izvijestili su da su Putin i Porošenko pozvali na brzo okončanje krvoprolića na istoku Ukrajine i vojnu aktivnost obje strane.

"Također je dogovoreno da nema alternative mirnom političkom razrješenju situacije", poručili su iz Kremlja.

Dužnosnik iz Hollandeova ureda rekao je da su Putin i Porošenko održali normalan i ozbiljan razgovor koji je posebno značajan s obzirom na povod okupljanja, prenosi Reuters.

>> Godišnjica Dana D okupila svjetske moćnike. Putin pružio ruku Merkel!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar superhik74
superhik74
18:21 06.06.2014.

Ako je Porosenko pametan, pregovorima ce zaustaviti raspad svoje zemje jer situacija izmice kontroli. Ukoliko se rat ne zaustavi najvise ce nadrapati Ukrajina a onda EU bez plina, s miljunima izbjeglica. Najvise ce ponovno profitirati Ameri koji su ovo sve i skuhali kao i uvijek daleko od svoje kuce, a Rusi su se vec osigurali nasavsi Kinu kao novog kupca sirovina tako da ce oni imati snosljive posljedice.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
18:36 06.06.2014.

Kakve veze ima Putin. Putinovi ne ubijaju ukrajinski narod. Sada kada dođu Amerikanci u Ukrajnu presta će krvoproliće . . . . Pentagon šalje ljude i tehniku u pomoć Kijevu! Detalji američkog angažmana u Ukrajini dogovoreni su na sastanku rukovodstva Pentagona i visokih ukrajinskih zvaničnika, potvrdio komandant NATO, general Filip Bridlav

MU
mudrilopov
19:26 06.06.2014.

To sto su oni pricali je jedna stvar, a to sto se stvarno dogadja na terenu je druga stvar. Situacija u Ukrajini ne pokazuje nikakve znakove smirivanja vec naprotiv rasplamsavanja sukoga koji se svaki dan sve vise i vise siri. Ameri su ovo potpalili ne s ciljem smirivanja nego stvaranja pretpostavki za jos veci sukob, a osnovni cilj im je otvoreno uvuci Rusiju u sukob. Putin je to do sada uspjesno izbjegavao medjutim ukoliko se broj zrtava medju etnickim Rusima znatno poveca (sto je i cilj novijih operacija u kojima se upotrebljava avijacija i tesko topnistvo) pritisak kod kuce ce biti prevelik da bi i dalje ostao po strani. Ukoliko Rusija udje u otvoreni sukob Ukrajinska ce se tzv. vojska jednostavno raspasti, medjutim to se i ceka da bi se dobilo dovoljno "argumenata" za ekonomske sankcije i politicku izolaciju Rusije zbog "agresije" i ulazak NATO pakta u zapadni dio Ukrajine. Fenomenalno je da se populacija zpadnih ispranih mozgova "zgrazla" radi upotrebe pendreka na Majdanu kada je na vlasti bio legalno izabrani Janukovic, dok su tenkovi, haubice, avioni i helikopteri potpuno "prihvatljivi" od strane pucista.