Razgovarao s Obamom

Putin o sporazumu sa SAD-om: Ovo je istinski korak prema obustavljanju krvoprolića u Siriji

Foto: Reuters/PIXSELL
Putin o sporazumu sa SAD-om: Ovo je istinski korak prema obustavljanju krvoprolića u Siriji
22.02.2016.
u 22:39
Istaknuo je da zajednički rad Rusije i SAD može poslužiti kao primjer u borbi protiv terorizma.
Pogledaj originalni članak

SAD i Rusija konačno su postigle dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji, koji će stupiti na snagu od subote 27.veljače ali se neće odnositi na terorističku organizaciju Islamske države i Nusra front povezan sa Al-Qaidom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin taj je sporazum nazvao "istinskim korakom prema obustavljanju krvoprolića u Siriji koji traje više od pet godina". Isto tako, istaknuo je  da zajednički rad Rusije i SAD može poslužiti kao primjer u borbi protiv terorizma. Putin je naglasio kako sve strane u
Siriji trebaju potvrditi prekid neprijateljstava. 

Dogovor o prekidu neprijateljstva došli je nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Baracka Obame i Vladimira Putina. Predsjednik Sirije Bashar al Assad, koji je već najavio parlamentarne izbore za 13.travnja, kazao je da je spreman za prekid vatre, pod uvjetom da teroristi ne iskoriste zatišje u borbama u svoju korist, ali i da države koje podržavaju pobunjenike obustave podršku koju im pružaju.

S druge strane, sirijska opozicija već je ranije pristala na "mogućnost privremenog primirja", pod uvjetom da dobije garanciju da će saveznici službenog Damaska, uključujući Rusiju, prekinuti zračne udare i blokadu opkoljenih gradova te omogućiti dostavu humanitarne pomoći širom zemlje.  Sirijci su optimisti po prvi puta i nadaju se skorom okončanju krvoprolića u toj zemlji.

>>‘Nismo napali Ankaru, to je povod za invaziju na Siriju’

>>Da su međunarodni donatori uplatili obećanu pomoć, polovica Sirijaca ne bi otišla u Europu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar nekakav
nekakav
07:12 23.02.2016.

još jedna u nizu putinovih pobjeda. asad je raspisao izbore kad njemu odgovaraju. na terenu stoji bolje nego prije godinu dana. rusija duboko ukopana u siriji. 'saveznici' duboko podijeljeni, jedni, ameri, bi udarali po asadu, drugi, europa, puna izbjeglica, se polako osvijestila. i treba mir u siriji. eto, obama silazi sa pozornice kao luzer. unatoč tome što je za vojsku dao više novca nego bush. obama, nobelovac za mir. zaslužan za desetke milijuna izbjeglih, milijune ubijenih. sad se putin može posvetiti stanju u ukrajini. uskoro je novi sastanak. ukrajina od ustavnih reformi nije ništ napravila. a uvjet su. regije su prestale slati novac u kijev. traže isto ono što i istočne regije. ali naši mediji ni da beknu o tome.

GV
golub Vaso
23:41 22.02.2016.

s obzirom da je cijeli fantomski fsa povezan sa nusrom vladimire vladimirovicu samo deri i dalje po njima

DU
Deleted user
23:52 22.02.2016.

sada konacno kada su rusi pokazali zube mir je moguc...