NOVO ZVECKANJE ORUŽJEM

Putin opet prijeti NATO-u: 'Jačamo svoje nuklearne snage'

Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
19.12.2023.
u 14:10
Finska je sklopila važan sporazum sa SAD-om, a Rusija poručuje da će poduzeti potrebne mjere kako bi odgovorila na agresivne odluke "Finske i njezinih NATO saveznika".
Pogledaj originalni članak

Rusija nadograđuje svoj nuklearni arsenal i drži svoje strateške snage na najvišem stupnju pripravnosti dok Zapad vodi "hibridni rat" protiv nje, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak na konferenciji visokih obrambenih dužnosnika. Putin je isto tako rekao da će Moskva nastaviti svoju "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini i da su svi pokušaji nanošenja strateškog poraza Rusiji propali.

Rusija je u utorak pozvala na razgovor finskog veleposlanika kako bi mu prigovorila zbog novog obrambenog sporazuma koji je Finska sklopila sa Sjedinjenim Državama, a koji će im omogućiti pristup područjima u blizini granice s Rusijom, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin attends a press conference in Beijing
Foto: Stringer
storyeditor/2023-11-29/2023-11-08T134635Z_659015381_RC2U84A74U8H_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-DRILLS.JPG
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
Ukraine's President Zelenskiy visits frontline in Donetsk region
Foto: Ben Birchall/PRESS ASSOCIATION
Russian invasion of Ukraine
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
FILE PHOTO: Ukraine's President Zelenskiy visits Ukrainian troops in Kupiansk
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
Ukraine's President Zelenskiy visits an artillery training centre at an undisclosed location in Ukraine
Foto: ABACA/ABACA
Ukraine Receives Iris-T Air Defense System From Germany
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABAC
Territorial Defence Forces Training - Ukraine
Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABAC
Territorial Defence Forces Training - Ukraine
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
Ukraine's President Zelenskiy visits a front line in Eastern Ukraine
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
FILE PHOTO: Commander in Chief of the Ukrainian Armed Forces Zaluzhnyi and Defence Minister Umerov visits an artillery training centre at an undisclosed location in Ukraine
Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS
Members of Ukraine's National Guard Omega Special Purpose fire a SPG-9 anti-tank grenade launcher toward Russian troops in the front line town of Avdiivka

Veleposlaniku je rečeno da Moskva "neće dopustiti da prođe bez odgovora jačanje NATO-ova vojnog potencijala na ruskoj granici, što prijeti sigurnosti Ruske Federacije, i da će poduzeti potrebne mjere kako bi odgovorila na agresivne odluke Finske i njezinih NATO saveznika", rekla je glasnogovornica Maria Zaharova.

FInska je ove godine ušla u NATO, što je zatražila nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. Sporazum sa SAD-om omogućuje brz pristup američkoj vojsci i pomoć Finskoj u slučaju sukoba, rekli su dužnosnici. 

VEZANI ČLANCI:

Po sporazumu, američka vojska imat će neograničen pristup 15 objekata i područja u Finskoj gdje će moći pohraniti svoju opremu i streljivo, uključujući četiri zračne baze i vojnu luku. SAD ima slične sporazume s mnogim zemljama u istočnoj Europi. 

Kremlj je u petak rekao da će sporazum biti "očita prijetnja" za Rusiju i da će izazvati tenzije u odnosima s Helsinkijem. Danska je također sklopila obrambeni sporazum sa SAD-om koji će omogućiti da američki vojnici i vojna oprema deset godina budu stacionirani na danskom tlu, rekla je u utorak danska premijerka Mette Frederiksen.

Sličan sporazum ovaj je mjesec SAD sklopio i sa Švedskom, a Norveška je 2001. sklopila sporazum sa SAD-om koji regulira američke vojne aktivnosti na njezinu tlu. 

- To znači da američki vojnici i oprema mogu biti trajno stacionirani na danskom tlu - rekla je Frederiksen na konferenciji za novinare. Sporazum će biti potpisan ovaj tjedan, a stupit će na snagu za oko godinu dana kada se donesu potrebni zakoni, rekla je. 

VIDEO Rusija već drugu noć dronovima napada Kijev

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
16:04 19.12.2023.

Kaj nije putler umro prosle godne? Pa cita sam ovdi da 100 bolesti ima...

SE
Serengeti
15:51 19.12.2023.

Pročitao sam članka i mogu reći da naslov članka odudara od teksta u članku. Po tekstu naslov članka bi trebao biti "NATO opet prijeti Putinu: Dovodi svoje vojnike i vojnu tehniku na granicu sa Rusijom"

Avatar Poturica
Poturica
18:29 19.12.2023.

Ovi ne prestaju da izazivaju Medvjeda