OBRATIO SE JAVNOSTI

Putin poručio: 'Organizatori pobune bit će izvedeni pred lice pravde'

Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin gives a televised address in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin gives a televised address in Moscow
Foto: KREMLIN.RU/REUTERS
Russian President Vladimir Putin gives a televised address in Moscow
Autori Vecernji.hr, Hina
26.06.2023.
u 21:30
Zahvalio se i Lukašenku na naporima da situaciju riješi mirnim putem, no kazao je i kako je odlučujuću ulogu odigralo jedinstvo društva.
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin u današnjem je obraćanju javnosti poručio kako se društvo konsolidiralo te da su 'ogromna većina' pripadnika Wagnera domoljubi. Poručio je kako će organizatori pokušaja Wagnerove pobune biti 'izvedeni pred lice pravde' nazivajući njihove postupke 'kriminalnom aktivnošću koja ima za cilj slabljenje zemlje'. Nije spomenuo Wagnerovog šefa Jevgenija Prigožina koji je započeo oružanu pobunu.

- Okrenuvši se natrag, izbjegli su daljnje krvoproliće - poručio je Putin.

Zahvalio se zapovjednicima i vojnicima u Wagneru te je poručio da će održati obećanje i pustiti one pripadnike Wagnera koji žele otići u Bjelorusiju. Rekao je da je Rusija u subotu dokazala da je svaka 'ucjena' osuđena na propast i ponudio pripadnicima skupine Wagner da se pridruže vojsci, odu u Bjelorusiju ili se vrate kući.

- Zahvaljujem vam (Rusima) na vašoj otpornosti, vašem jedinstvu i vašem domoljublju. Ova solidarnost građana pokazala je da je svaka ucjena (...) osuđena na propast - rekao je. 

- Većina u Wagneru također su ruski domoljubi. Pokazali su svoju hrabrost u obrani Donbasa, no bili su potaknuti da se bore protiv svojih sunarodnjaka - rekao je. - Moramo razmišljati o ljudima koji su zapravo odlučili ovo učiniti - dodao je Putin.

Rekao je i kako su odmah na početku pobune donijeli sve potrebne odluke za neutralizaciju prijetnje. - Pobuna bi ionako bila ugušena, a organizatori su shvatili da su njihovi postupci kriminalni - rekao je Putin.

Zahvalio se i Lukašenku na naporima da situaciju riješi mirnim putem, no kazao je i kako je odlučujuću ulogu odigralo jedinstvo društva.

VIDEO Isplivao stari intervju Vladimira Putina: "Mogu praštati, ali ne izdaju"

Čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin ranije danas prvi se put oglasio nakon zaustavljanja pobune u Rusiji.

- Prvo, nismo htjeli proliti rusku krv. Drugo, išli smo na demonstraciju svog prosvjeda, a ne na svrgavanje vlasti u državi. U to doba Lukašenko je pružio ruku i predložio naći rješenje za daljnji rad Wagnera u zakonitoj jurisdikciji. Kolone su okrenute natrag i vratile se u baze - opisao je Prigožin u audio poruci.

Podsjetimo, Prigožinove snage zauzele su u subotu kontrolu nad južnim gradom Rostovom te krenule prema Moskvi. Predsjednik Putin taj je potez nazvao 'oružanom pobunom'. Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka objavio je da je u suglasju s ruskim predsjednikom Putinom razgovarao s Prigožinom. Prigožin je potom u glasovnoj poruci, koju je objavila njegova služba za odnose s javnošću, potvrdio kako je borcima Wagnera naredio da se vrate u svoje baze.

>>Sve o najnovijim događanjima u Rusiji pratite OVDJE

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

SI
siglinde9999
21:47 26.06.2023.

Priča o jedinstvu i podršci nacije a narod Wagnerovce ko spasitelje uzdizao.

MO
moreplovac
21:59 26.06.2023.

Jučer je bio izjavio, da im se oprašta. Ah ja, jučer.

DU
Deleted user
22:57 26.06.2023.

Kaže pokazalo se jedinstvo naroda, naročito prilikom stampeda na aerodrome u Moskvi. Više ni on sam ne vjeruje u to što govori a ni većina. Govori se samo da se nešto kaže