'Euroazijska unija'

Putin poručio Ukrajini: Ne pripadate Zapadu, nego Rusiji

Foto: Reuters/ Pixsell
Putin poručio Ukrajini: Ne pripadate Zapadu, nego Rusiji
30.07.2013.
u 18:16
Putinovi argumenti: Ukrajina je izgrađena u doba SSSR-a i s Rusijom dijeli znatan dio infrastrukture
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Ukrajinu kako bi bio na proslavi 1025. obljetnice ruskog prelaska na kršćanstvo, no na pameti su mu bile znatno pragmatičnije sekularne teme koje baš i nisu vezane uz davnu prošlost, već blisku budućnost dviju zemalja.

Bjelorusija i Kazahstan

– Ukrajina pripada istoj strani kao i Rusija, a ne Europi. Ovaj dan označava jedinstvo naših naroda, imamo nekoliko zajedničkih pitanja koja bismo trebali raspraviti – izjavio je Putin na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem. Naime, Rusija već godinu dana pokušava ustrojiti Euroazijsku uniju, svojevrstan ruski pandan Europskoj uniji, koju bi trebale činiti veće zemlje nastale raspadom nekadašnjeg SSSR-a, a Ukrajina bi u ovom projektu Putinu bila krunski dragulj. Upravo je sadašnjost vjerojatno najpogodnije vrijeme za lobiranje Rusa kod ukrajinskog političkog vodstva jer je ono, vođeno Janukovičem, izuzetno naklonjeno Rusiji. Za razliku od prijašnje ukrajinske političke garniture koja je iznjedrila Narančastu revoluciju iz 2004., koja je okrenula Ukrajinu Zapadu, Janukovič se zarekao da će ponovno izgraditi bliske veze s Moskvom. A Putin je usto izvukao i prilično realne argumente.

– Konkurencija je na globalnom planu izuzetno teška i samo zajedničkim snagama možemo uspješno nastupiti na stranim tržištima. Pogotovo kada se zna da je Ukrajina sagrađena i industrijalizirana u SSSR-u i da s Rusijom dijeli znatan dio infrastrukture – ustvrdio je Putin na sastanku sa svojim ukrajinskim kolegom.

Inače je Euroazijska unija, koju je Putin predložio neposredno prije svog povratka na čelo Rusije, već zaživjela u manjem opsegu. U studenom prošle godine osnivački su ugovor uz Rusiju potpisali Bjelorusija i Kazahstan, no Ukrajina bi zbog svoje relativno razvijene industrije, velikih poljoprivrednih površina i geostrateškog položaja znatno ojačala ovaj ekonomsko-politički savez.

Nekad bliske zemlje

Ruski osnivači ne planiraju se zaustaviti samo na bivšim sovjetskim republikama pa je tako politički analitičar Dmitrij Orlov najavio da je članstvo otvoreno i za ostale nekad bliske zemlje, među kojima su Kuba, Mongolija, Venezuela, ali i sadašnje članice EU poput Mađarske, Češke ili Bugarske. Ipak, teško je očekivati da će Ukrajina pohrliti u novu zajednicu sa svojim istočnim susjedima. Pristupanje NATO-u Janukovič je uspio privremeno zaustaviti, no eurointegracijski proces neće biti lako minirati. Janukovič pokušava sjediti na dvije stolice. Htio bi se približiti Moskvi, no ne želi si zatvoriti ni vrata EU koji ima znatnu podršku među stanovništvom, pogotovo među mlađom populacijom.

>> Svemoćni Putin: Ovog puta ulovio štuku tešku 21 kilogram!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.