obavještajne operacije

Putin povukao FSB iz Ukrajine, zapovjedništvo preuzima brutalna špijunska postrojba

Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
11.05.2022.
u 09:47
Postrojba GRU pokušala je 2018. godine u Salisburyju ubiti bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju nervnim agensom
Pogledaj originalni članak

Brutalna ruska vojna špijunska postrojba GRU dobila je zapovjedništvo nad ruskim obavještajnim operacijama u Ukrajini. GRU preuzima dužnost od FSB-a, obavještajne službe koju Vladimir Putin okrivljuje za propuste koji su pridonijeli ponižavajućem povlačenju njegove vojske iz Kijeva, navodi britanski The Telegraph.

Odluka dolazi u vrijeme kada američki dužnosnici sugeriraju da ruski časnici u Ukrajini odbijaju poslušati svoje nadređene. Analitičari kažu i da je Ukrajina uz pomoć SAD-a imala pristup daleko boljim obavještajnim podacima od Rusije.

Imenovanje GRU-a trebalo bi poboljšati učinak ruske vojske, rekao je Andrej Soldatov, istraživač i akademik specijaliziran za rusku špijunsku zajednicu.

- Na bojnom polju bit će učinkovitije, naravno. Kontakt s postrojbama je bolji, logistika je bolja - smatra. 

Novi čovjek zadužen za Putinovo prikupljanje obavještajnih podataka u Ukrajini je general pukovnik Vladimir Aleksejev, koji je umiješan u napade i pokušaje atentata na Zapadu.

- Velika Britanija i Europska unija optužuju ga da je nadzirao napad kemijskim oružjem u Salisburyju 2018. godine. Iskusni specijalac također je sankcioniran od strane SAD-a zbog izravnog cyber uplitanja u američke izbore 2016. godine - navodi Soldatov.

Naime, postrojba GRU pokušala je 2018. godine u Salisburyju ubiti bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju nervnim agensom.

Aleksejev je unaprijeđen u prvog zamjenika šefa GRU-a 2012. godine kada je rusko ministarstvo obrane pokušavalo ojačati svoje špijunske sposobnosti "tvrdim momcima" koji su bili "spremni ubiti".

- Kolege časnici smatraju ga brutalnim i samouvjerenim do bezobzirnosti - kaže Soldatov.

VIDEO Japan proširio sankcije Rusiji, Ukrajinci: Rusi i dalje uništavaju tvornicu Azovstal

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
11:03 11.05.2022.

Odluka je već donešena na zapadu, iste stvari se dešavaju kao prije 77 godina samo ovaj puta je rusija fašističko nacistički neprijatelj a ukrajina će biti naoružana od strane saveznika. Rusi su kratke pameti - zaboravili su da su tada većinu oružja u WW2 dobili od saveznika......Kako stvari stoje, izgleda da je nacizam i fašizam očito preživio u Rusiji. Ukrajina će u konačnici obraniti svoju domovinu i osloboditi ju od ruskih fašističkih okupatora.