nato želi borbu s rusijom

Putin rekao da je napad na NATO besmislica, njegov saveznik tvrdi: 'Sprema se veliki rat, nismo naivni'

Foto: SERGEI KARPUKHIN/NEWSCOM
Moscow Urban Forum 2021, Day 2
Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajina
Foto: POOL/REUTERS
Russian President Putin holds his annual press conference in Moscow
Foto: Ukrajinska vojska
Ukrajina
19.12.2023.
u 10:52
"Razumijemo koji je njihov pravi smisao, uništenje ruske države. Više ne vjerujemo uvjeravanjima njihovih političara", izjavio je prokremaljski propagandist Vladimir Solovjov
Pogledaj originalni članak

Prokremaljski propagandist i ruski režimski televizijski novinar, Vladimir Solovjov, rekao je da suradnja članica NATO-a pokazuje da se Zapad sprema za rat s Rusijom. Njegovi komentari nastavljaju se na Putinove izjave u kojima je rekao da je da je tvrdnja američkog predsjednika Joea Bidena da će Rusija napasti članicu NATO-a ako pobijedi u Ukrajini potpuna besmislica. Takav potez bi pozvao na aktiviranje članka 5 povelje NATO saveza, prema kojem je napad na jednu članicu saveza napad na sve, pa bi to u sukob uvuklo i američke trupe, piše Newsweek.

Biden je na napad Rusije upozorio dok je pokušavao uvjeriti republikance da i dalje podupiru vojnu potporu Ukrajini, što se već neko vrijeme odugovlači u Kongresu. Putin je na državnoj televiziji u nedjelju rekao da Moskva nema "nikakav geopolitički interes, ni ekonomski, ni politički, ni vojni, boriti se sa zemljama NATO-a" te je dodao da je takva perspektiva "potpuna besmislica i mislim da predsjednik Biden to razumije".

VEZANI ČLANCI:

No, prema riječima Solovjova, NATO se želi boriti s Rusijom. Propagandist je istaknuo da su Litva i Estonija potpisale plan suradnje do 2028. i da je američka proturaketna obrambena baza postala operativna u Poljskoj, 209 kilometara Kalinjingrada. "Pokušavaju li nas oni zadirkivati", rekao je Solovjov gledateljima u snimci objavljenoj na društvenoj mreži X (bivši Twitter), a podijeli ju je ukrajinski savjetnik za unutarnje poslove Anton Geraščenko.

 

"Iako je Putin po 156. put jasno objasnio da nećemo ratovati s NATO-om, nećemo više biti naivni. Više ne vjerujemo Zapadu, nikome”, rekao je na Solovjov kanalu Rusija 1. "Razumijemo koji je njihov pravi smisao, uništenje ruske države. Više ne vjerujemo uvjeravanjima njihovih političara. Vidimo kako se Zapad očito priprema za veliki rat s Rusijom", dodao je. Putin je osudio ono što smatra širenjem saveza prema ruskim granicama, a to je navedeno kao jedan od njegovih razloga za početak njegove sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

Iako je odbacio Bidenove tvrdnje da je Ukrajina odskočna daska za druge invazije, ruski čelnik u nedjelju je upozorio da bi ulazak Finske u NATO u travnju prisilio Moskvu da "koncentrira određene vojne postrojbe" na sjever zemlje blizu njihove granice. Ranije ovog mjeseca Finska je zatvorila granične prijelaze s Rusijom osim jednog nakon što je Helsinki optužio Moskvu da onamo šalje izbjeglice. Osim toga, SAD i Švedska potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji da bi ojačale svoje vojne veze i povećale američku prisutnost u regiji.

VIDEO Putin se odlučio ponovo kandidirati za predsjednika Rusije

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

KE
Keliv123
12:11 19.12.2023.

Moramo se branit. Kupit ćemo praćke…

SE
Serengeti
16:13 19.12.2023.

Po naslovu sam mislio da je Kina nešto izjavila jer u naslovu stoji riječ saveznik. Ispada da je Putinov "saveznik" neki ruski tv voditelj 🤣😂

CR
CryptoKarma
15:32 20.12.2023.

Samo to da ce 40 od proracuna dat za vojsku govori da sigurno idu u propast. Rat velikih razmera na kugli zemalskoj samo SAD moze da pocne i zaversi to bez velikih posljijedica a ne Rusija sa ekonomijom jedne Belgije. Oni su pretnja samog sebe i nikog vise, atomske bombe ima i Izrael dovoljno da unisti citavu planetu, isto to ima i mali debeluci Kim.