Put u Zaljev

Putina primio saudijski prijestolonasljednik: 'Ništa ne može poremetiti razvoj naših prijateljskih odnosa'

Foto: Reuters/Pixsell
Putina primio saudijski prijestolonasljednik: 'Ništa ne može poremetiti razvoj naših prijateljskih odnosa'
07.12.2023.
u 06:50
Iako Rusija nije članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), blisko surađuje s kartelom Opec+ kako bi postigli više cijene
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u srijedu navečer u Saudijsku Arabiju nakon posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Prema Saudijskoj tiskovnoj agenciji (SPA) i ruskoj novinskoj agenciji TASS, Putin je po dolasku razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom i de facto vladarom Mohammedom bin Salmanom. Putin je istaknuo bliske odnose Rusije i Saudijskog kraljevstva. "Ništa ne može poremetiti razvoj naših prijateljskih odnosa", rekao je, prenosi agencija TASS. Također je dogovorio s prijestolonasljednikom da se sljedeći susret održi u Moskvi.

Iako Rusija nije članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), blisko surađuje s kartelom Opec+ kako bi postigli više cijene. Putin i saudijski prijestolonasljednik naglasili su zajedničku odgovornost za "predvidljivo međunarodno energetsko tržište", kako je rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Prema Peskovu, predsjednik i prijestolonasljednik razgovarali su i o situaciji u ratu u Gazi. Peskov, međutim, nije iznio nikakve pojedinosti.

Saudijska državna novinska agencija SPA objasnila je svoje stajalište o vojnoj invaziji Moskve na Ukrajinu, rekavši da je Saudijska Arabija uvijek održavala kontakt sa čelništvima Moskve i Kijeva i podržavala humanitarne inicijative. Kraljevina vjeruje u mirno rješenje kroz dijalog, zbog čega je u kolovozu bila domaćin konferencije posvećene Ukrajini.

VEZANI ČLANCI:

Tijekom kratke turneje Putina je prethodno primio predsjednik Mohammed bin Sajid u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Razgovarali su o "raznim regionalnim i međunarodnim pitanjima", izvijestila je državna novinska agencija WAM. Obje zemlje izjasnile su se za prekid vatre za "trajni i sveobuhvatni mir" u ratu u Gazi. Složili su se da temelj za trajni mir treba biti rješenje s dvije države. Prema Putinovim riječima, UAE je najvažniji trgovinski partner Rusije u arapskom svijetu.

Otkako je Moskva započela neprijateljstva protiv Ukrajine, kretanja ruskog predsjednika u inozemstvu su ograničena zbog međunarodnog uhidbenog naloga koji je izdao sud u Haagu. Posjet Zaljevu prvi je od početka rata 2022. koji ne uključuje izravne saveznike Moskve poput Kine, Bjelorusije ili Kazahstana.

VIDEO Vojna vozila 'Bradley' brodom stigla u riječku luku

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

SE
Serengeti
09:42 07.12.2023.

Toliko o tome da je Putin izoliran i da je cijeli svijet uz Ukrajinu. Očigledno ne vjeruju svi u laži koje dolaze iz Ukrajine i SAD-a.

PM
Pionir_Mali
10:28 07.12.2023.

UAE i J.Arabija se klanjaju V.Putinu - Doček novog Vladara s konjicom, topovskom paljbom i nebom u "Ruskim bojama".

Avatar Stalno_Cenzurisani USSAuron
Stalno_Cenzurisani USSAuron
20:09 07.12.2023.

He,he,he... Nego., nesto ne vidim vise one raskokodakane ukroide koji vichu "Slava Ukrajini" i pricaju price o tome kako se eto, Putin krije u nekom bunkeru u Sibiru a unaokolo shetaju bataljoni njegovih "dvojnika"?