SINIŠA KUHAR

Radi uštede od 25 mil. kn država u mirovinu tjera 1417 državnih službenika!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Radi uštede od 25 mil. kn država u mirovinu tjera 1417 državnih službenika!
27.01.2014.
u 12:35
Tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH navodi da bi se na ovaj način preko noći napravio administrativni rez kojim bi se smanjila brojka zaposlenih čije se plaće isplaćuju iz državnog proračuna
Pogledaj originalni članak

Predloženim najnovijim izmjenama službeničkog zakonodavstva Vlada tjera 1417 državnih službenika i namještenika u prijevremenu mirovinu radi uštede od 25 milijuna kuna, tvrdi u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Pojašnjavajući ove tvrdnje, tajnik sindikata Siniša Kuhar navodi da bi se na ovaj način preko noći napravio administrativni rez kojim bi se smanjila brojka zaposlenih čije se plaće isplaćuju iz državnog proračuna, a koji ponovno cilja samo zaposlene u državnim službama.

- Po novom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima ministra uprave Arsena Bauka, državna služba bi po sili zakona trebala prestati svima koji su navršili uvjete za starosnu mirovinu (65+15), s danom ispunjenja uvjeta, kao i onima koji imaju uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu i to 60 godina života i 41 godinu mirovinskoga staža, pri čemu se, sukladno novom Zakonu o mirovinskom osiguranju, zbog dugotrajnog staža osiguranja ne primjenjuje umanjeni polazni faktor za izračun mirovine, kaže Kuhar dodajući da je prijedlog zakona diskriminirajući i da je uperen protiv 63.000 zaposlenih u državnim tijelima koje se stavlja u bitno različit položaj u odnosu na zaposlene u javnim službama, lokalnoj i područnoj samoupravi i privatnom sektoru.

Navodi i da je posebno zabrinjavajuće to što Zakon predviđa da onima koji su uvjete koji se tek uvode kao kriterij za prestanak službe po sili zakona stekli prije njegova donošenja, državna služba prestaje s danom stupanja na snagu zakona, što znači da pored diskriminirajućih ima i retroaktivne učinke.

- U Republici Hrvatskoj država je spremna pribjeći diskriminaciji svojih građana za nešto malo više od 25 milijuna kuna. Što je tek spremna učiniti za dupli iznos, zaključuje Kuhar.

>>Siniša Kuhar: Ministar Mrsić je legitiman, ali ne koristi nikome

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

DU
Deleted user
12:50 27.01.2014.

25 miliona kuna godišnje koštaju svi mogući partijski zamjenici zamjenikovog zamjenika, savjetnici savjetnika i njihovi zamjenici.

BU
bubimima
15:02 27.01.2014.

S jeden strane tjeraju stalno ljude u mirovine i time poevćavaju broj umirovljenika, a s druge pričaju o tome da ljudi trebaju dulje raditi i da imamo previše mladih umirovljenika. Umjesto da konačno počnu gledati kako će otvarati nova radna mjesta i povećavati broj zaposlenih. I tako sve dosadašnej vlade. Izgleda da drugo ni ne znaju.

XA
xaron
14:48 27.01.2014.

A vidi nam tajnika šta mu loše ide u sindikatu, po njemu se odmah vidi da je diskriminiran, da su mu ugrožena osnovna prava... Ima da se rasplacemo.