fižulićeva tvrtka

Radnice Magme ne primaju plaću i ne mogu do radnih knjižica

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Radnice Magme ne primaju plaću i ne mogu do radnih knjižica
03.11.2012.
u 10:13
Državni inspektorat je protiv Magme podnio 18 optužnih prijedloga i kaznenu prijavu
Pogledaj originalni članak

Radnici Magme ne primaju plaću, ne mogu do radnih knjižica ni drugih dokumenata, a Državni inspektorat je protiv Magme podnio 18 optužnih prijedloga, pišu 24 sata.

- Jako sam voljela svoj posao, ništa mi nije bilo teško jer je plaća bila redovita. Na porodiljnom sam i moram predati zahtjev za dječji doplatak, no ne mogu jer moja tvrtka više ne postoji i nema mi tko dati prosjek plaća - žali se 24-godišnja Tanja Gajski iz Laduča, bivša prodavačica u Magmi. Otkako su počeli problemi s poslovanjem, kaže, sve je nestalo preko noći.

Fižulić: Nije točno da se ne može do dokumenata

- Naše poslovnice više ne postoje, u upravi tvrtke nitko ne odgovara na telefon, a kad sam osobno došla, vidjela sam da su sva vrata zaključana. Čak su poskidali table s nazivom tvrtke na ulazu. Magma bivšeg ministra gospodarstva Goranka Fižulića je propala. Radnici tvrde da su bez plaća još od kolovoza prošle godine. Stečajni postupak nije zaživio jer su vjerovnici povukli zahtjeve za stečaj. U međuvremenu, radnicima nitko nije podijelio otkaze ni vratio radne knjižice, pa ne mogu ni ostvariti prava na Zavodu za nezaposlene ni tražiti novi posao, tvrdi Tanja.

- U Magmi su zaposleni jedino ljudi na dugotrajnom bolovanju ili rodiljnom dopustu. Imam 60-80 takvih djelatnika. Zbog njih iz vlastitog džepa plaćam šefa kadrovske da jedanput na tjedan rješava papire, pa nije točno da se ne može do dokumenata - rekao je osnivač Magme Goranko Fižulić, koji je je želio stečaj jer bi se tako odmah namirilo sva potraživanja i sada ne bi bili u ovoj situaciji, no zbog novog zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi morao je zatražiti restrukturiranje poduzeća.

Prema popisu poreznih dužnika, samo Magma i Magma distribucija imaju oko 62,5 milijuna kuna neplaćenih dugovanja državi. Fižulić je lani počeo otvarati nove tvrtke, uključujući i Magma Betu. Od 2007. tvrtka Magma osnovala je tvrtku Adria Prizma, a ona je osnovala Adria design 2009. te lani Adria gamu i Adria deltu. Fižulić je 2010. prodao Adria Design Slobodanu Vučićeviću, no ta tvrtka je sada u stečaju. Sva poduzeća sjedište imaju u Baštijanovoj 52 a u Zagrebu, gdje je i Magma. Prostori su prazni i nema ploča s imenom tvrtki.

Puno zaposlenih, puno prijava

- Slobodan Vučićević htio je kupiti samo Turbo limač, pa smo morali rascjepkati poduzeće. To je bio kraj jer nije platio obećanih 24,6 milijuna eura nego samo 18, a dug se odrazio na sva poduzeća. Ovoga mjeseca smo objedinili sve rascjepkane tvrtke i opet su Magma d. d. - objasnio je Goranko Fižulić. Kaže da Magma ima veliku vrijednost u nekretninama i intelektualnom vlasništvu pa se nada da će opet stati na vlastite noge. 39 radnica te tvrtke i njezinih ogranaka upozoravalo je Državni inspektorat da ne mogu do dokumenata i da im ne isplaćuju plaću, a inspektorat je Prekršajnom sudu podnio 18 optužnih prijedloga i kaznenu prijavu.

- Poreznu upravu Ministarstva financija više smo puta obavijestili zbog postupanja iz njihove nadležnosti - rekla je Sandra Kelemen, glasnogovornica Inspektorata. Fižulić se pravda da je imao puno zaposlenih, pa odatle i velik broj prijava protiv njega.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

IB
iva.begovic
11:40 03.11.2012.

Kaže Fižulić da je želio stečaj, a sada zbog novog zakona mora restrukturirati poduzeće. Kakva besramna laž, Magma je u problemima već 2 godine i 2 su tvrtke vjerovnici tražile pokretanje stečaja pri Trgovačkom sudu. No, on tamo ima jako dobre veze te je stečaj onemogućio. A sada ovako besramno laže i poziva se na zakon koji je stupio na snagu prije mjesec dana. Ne znam puno o tom novom zakonu ali moguće da ga je Fižulić upravo i čekao. A Hrvatsko pravosudje i to kako ne funkcionira - izvor svih zala.

VA
Valerija007
12:05 03.11.2012.

Lako je Fižuliću divaniti. Lijepe prima saborsku mirovinu pa može izigravati jadnika.

ZA
zagabria1
11:29 03.11.2012.

Fižulića za ministra :)