AGONIJA KIO KERAMIKE

Radnici, banke, država i drugi ostali bez pola milijarde kuna

Foto: Dragutin Šantoši/Večernji list
Radnici, banke, država i drugi ostali bez pola milijarde kuna
27.04.2011.
u 17:01
Zbog sumnje u zloporabe Županijski sud u Bjelovaru provodi istragu protiv bivšeg većinskog vlasnika i direktora Darka Krmpotića
Pogledaj originalni članak

ORAHOVICA – Agonija najveće hrvatske i najsuvremenije tvornice keramičkih pločica u regiji KIO Keramike u Orahovici nakon jednogodišnjeg stečaja privodi se kraju, a imovina stečajnog dužnika, koji je vjerovnicima dužan više od 600 milijuna kuna, za desetak će se dana naći na petoj javnoj dražbi s iskličnom cijenom od svega 82,4 milijuna kuna. 

Miljenica brojnih državnih dužnosnika i svih političkih stranaka

Kako se moglo dogoditi da KIO Keramika, u koju su dolazili najviši državni dužnosnici, savjetovali je bivši hrvatski premijeri, a podupirale gotovo sve hrvatske političke stranke, umjesto uspješnog poduzeća postane najveći "gubitaš" u regiji, istražuje Županijski sud u Bjelovaru ŽDO u Bjelovaru, a na meti istražitelja je bivši većinski vlasnik i direktor Darko Krmpotić.

Hrvatska poštanska banka predvodi 'gubitnike'

Na listi najvećih vjerovnika, koji će ostati bez više od 500.000 milijuna kuna, nalaze se: Hrvatska poštanska banka – 100 milijuna kuna, Fond za razvoj RH – 88 milijuna kuna, HBOR – 65 milijuna, Ministarstvo financija – 71 milijun kuna. Radnici potražuju – 22 milijuna kuna, a višemilijunske iznose potražuje još dvadesetak tvrtki. Među sretnicima koji su uspjeli naplatiti bar dio potraživanja su: Hypo banka, koja je 21 milijun kuna potraživanja prodala tvrtki "Keramika Modus", a sedam milijuna naplatila preuzimanjem salona u Sl. Brodu i Osijeku, te tvrtka Belišće koja je preuzimanjem salona u Zagrebu namirila 5,5 od ukupno 10 milijuna kuna potraživanja. Skandalozno je da će Grad Orahovica, čija je tvrtka KIO opskrbljivala plinom, ostati bez 10 milijuna kuna. Opširnije u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi
Kio
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BJ
bj1204
18:26 27.04.2011.

Hrvat............, pravi veliki.....!!!!!!!!!!!!! O lijepa i slobodna \"Privatna Republika Hrvatska\"

KE
keramicar
17:42 28.04.2011.

nikad više

UD
udrimuski
07:30 01.05.2011.

zar nije skandalozno da u stečajnom postupku banka namiruje svoj novac kao u ovom primjeru hypo dok još radnici nisu dobili svoje otpremnine. tko im je to omogućio i zar nije i to predmet za istragu? kako mogu dobiti lovu prije radnika, pa oni su poslovanjem s kio išli u svjestan rizik! svi ovi ostali vjerovnici kao što je grad koji su davali plin, zašto su plin davali firmi koja juri u provaliju. odakle pravo gradu davati novac poreznih obveznika ove države firmi koja nabija gubitke?