sjednica vlade

"Radnici i nezaposleni platit će najmanju cijenu porezne reforme"

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
"Radnici i nezaposleni platit će najmanju cijenu porezne reforme"
29.12.2011.
u 10:49
Državnih tajnika i ravnatelja bit će za trećinu manje, najavio je premijer Milanović.
Pogledaj originalni članak

Novi premijer Zoran Milanović na početku prve sjednice Vlade obećao je da će velika većina rasprava njegove vlade biti otvorena za javnost, a da će samo u iznimnim situacijama dijelovi sjednice biti zatvoreni.

No sa svih zatvorenih dijelova sjednica javnosti će biti poslano priopćenje. Tako će biti i danas jer na drugom dijelu sjednice odlučivat će se o imenovanjima zamjenika i pomoćnika ministara.

U uvodnom govoru Milanović je rekao da nas čeka vrlo zahtjevna godina.

– Ukupno porezno opterećenje neće biti veće nego što je sada jer Hrvatska je ionako porezima preopterećena zemlja – rekao je novi premijer te obećao da će radnici i nezaposleni platiti najmanju cijenu porezne reforme ili da je uopće neće platiti.

Usvojen je prijedlog uredbe o novom unutarnjem ustrojstvu cijele državne uprave.

– Naša je intencija bila smanjiti broj dužnosnika za jednu trećinu i to smo uspjeli. Broj zamjenika i pomoćnika ministara koje će imati ova vlada bit će za jednu trećinu manji od broja državnih tajnika i ravnatelja uprava koja je imala bivša administracija. To nije revolucija, ali predstavlja određene uštede i dobar je početak nove vlade – rekao je Milanović.

Vlada je donijela uredbu o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Najbitnije izmjene su, kako je objasnio ministar zdravlja Rajko Ostojić, da se reforma rada hitne službe koju je predložio i započeo bivši ministar Milinović odgađa na šest mjeseci kako bi se sustav što kvalitetnije pripremio za novi način rada.

Rajko Ostojić kazao je da će liječnici zakupci imati dvije alternative – ili će se vratiti u sustav domova zdravlja ili će prostore zakupiti po tržišnim, a ne kao dosad po povlaštenim cijenama.

Iako su tek prije šest dana u Saboru izmijenili Ovršni zakon, zbog propusta su vladajući danas na sjednici morali donijeti uredbu. Naime, propustom su samo odgodili do 1. srpnja početak rada javnih ovršitelja ali ne i cijelog Ovršnog zakona zbog čega je nastao pravni vakuum. Stoga je vlada danas uredbom odredila da se cijeli Ovršni zakon također odgodi do 1. srpnja.

- To je naš propust za koji ja preuzimam odgovornost - priznao je Milanović.

Nakon toga Milanović je još kazao da tu odluku ne treba shvatiti kao lošu poruku i kako dužnici moraju shvatiti da se računi moraju platiti, a da će to svojom praksom pokazati i Vlada.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 328

OB
-obrisani-
15:55 29.12.2011.

29.12.2011. u 15:52h tom a jes pametnjakovič....otkad smo mi to kopirali nešto pametno?

OB
-obrisani-
19:13 29.12.2011.

samo Inovacije su jamstvo za IZVOZ a izvoz jamstvo za Blagostanje.....tu netreba Diploma,ihhihihihi

OB
-obrisani-
14:57 29.12.2011.

evo....ja se kladim....da me linić neće naučiti pameti !