Radnici Montaže stigli u Slavonski Brod

19.07.2006.
u 12:15
Pogledaj originalni članak

SLAVONSKI BROD - Trideset devet radnika Montaže "Đure Đakovića" koji su zbog eskalacije sukoba na Bliskom Istoku morali napustiti Libanon rano jutros, nakon slijetanja na zagrebački aerodrom, autobusom su u organizaciji uprave svoje tvrtke stigli u Slavonski Brod gdje su ih dočekale obitelji.

"Sada sam miran ne samo zbog sebe, nego i zbog ljudi koji su bili sa mnom i njihovih obitelji. Sve je prošlo u redu i drago mi je da smo došli u Slavonski Brod zdravi i čitavi. To je najvažnije", rekao je nakon dolaska Mladen Palada, direktor Montažine podružnice u Libanonu.

Ponovio je kako na gradilištu cementare u Chekki, 60-ak kilometara sjeverno od Bejruta, gdje su radili nisu bili u izravnoj opasnosti.

"Sreća je što smo bili u relativno sigurnom dijelu Libanona gdje nije bilo vojnih postrojenja. Samo je predzadnju noć raketama napadnut radar, 400 do 500 metara nedaleko od hotela u kojem smo bili smješteni, ali i to je prošlo dobro", kaže Palada, dodajući kako među radnicima nije bilo straha i panike.

"Najviše su se namučili na putu jer je sve trajalo trostruko duže" napomenuo je.

"Kad vam kažem da smo iz hotela u Libanonu krenuli u ponedjeljak u pola pet a tek jutros stigli na krajnje odredište sve vam je jasno. Taj se put inače prijeđe za nekih sedam do osam sati. Najveći problem u svemu nam je bio prelazak granice i izlazak iz Libanona, jer su neopisive kolone i gužve. Svi nastoje pobjeći iz Libanona. Kada smo prešli u Siriju onda je sve bilo lako jer nam je tvrtka INA- Crosco koja tamo ima gradilišta dala svu potrebnu pomoć, osigurali hotel i prijevoz do Damska. U Damasku je na aerodromu tri puta povećan promet, a na redovne letove ne možete računati", priča Palada.

Radnici Đure Đakovića Montaže u sjevernom dijelu Libanonu boravili su od kraja svibnja. Tamo su radili na rekonstrukciji cementare u Chekki. Posao vrijedan 6,3 milijuna eura dobili su u oštroj konkurenciji s nekoliko europskih i lokalnih tvrtki. Završetak radova bio je planiran do kraja siječnja sljedeće godine.

Na projektu je trebalo biti zaposlenu u prosjeku 70 Montažinih radnika, a u prosincu i siječnju taj se broj trebao i udvostručiti.

Zbog novonastale situacije svi radovi na gradilištu u Chekki su privremeno obustavljeni, a nastavak ovisi o daljnjem razvoju situacije na Bliskom Istoku.

Uprava Montaže radnicima koji su se vratili iz Libanona odlučila je pružiti zasluženi odmor kako bi bili sa svojim obiteljima, a potom će biti raspoređeni na druga gradilišta.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr