prosvjed

Radnici stoličarne varaždinskog Mundusa izašli na ulicu

Foto: MARKO JURINEC / PIXSELL
Radnici stoličarne varaždinskog Mundusa izašli na ulicu
01.12.2010.
u 11:43
Djelatnici po gustu snijegu štrajkaju ispred upravne zgrade Mundusa u Miškininoj zbog neisplate plaća i cipelarina.
Pogledaj originalni članak

Stotinjak radnika Mundusove Tvornice stolaca u Ulici Pavleka Miškine u Varaždinu izašlo je na ulicu, prosvjedujući zbog neisplate plaće i cipelarina. Povremeno su stupali i na cestu, zaustavljajući promet državnom cestom koja povezuje Varaždin i Koprivnicu.

- Spontano smo istrčali van. Unutra dogovorima i sastancima nismo ništa uspjeli riješiti. Oglušili su se na sve naše zahtjeve. Uprava pere ruke od problema. Tražimo ostatak plaće za rujan, kao i plaću za listopad. Duguju nam još i neke novce za prijevoz od lani. Ljudi su na rubu egzistencije. Nemamo za kruh ni za prijevoz do posla, kako bismo mogli obavljati svoje radne zadatke – rekao je Željko Dolenc, radnik u stoličarni te sindikalni povjerenik Regionalnog industrijskog sindikata. Ustvrdio je da ih podržavaju i radnici ostalih Mundusovih kćerinskih tvrtki te da je svih tristotinjak radnika, koliko je bilo u smjeni, uz njih, iz tapetarne, stolarije... Štrajkat će, kažu, dok uprava ne ispuni njihove zahtjeve.

- Ima ovdje zaposlenih i bračnih parova, kao što smo ja i suprug. Imamo dvije školarke, stare četrnaest i osamnaest godina. Djeca trebaju udžbenike, odjeću... Za rujan smo dobili samo po 1.500 kuna, a za listopad još ništa. Jedva preživljavamo i ne znamo do kad ćemo moći tako – izjadala se radnica Božica Pajtak.

Više automobila koji su prolazili pored Mundusa po gustom snijegu, zatrubilo je u znak potpore radnicima, koji su tvrdili da im nije posebno hladno, jer su navikli na slabo grijanje u pogonu.

- Zahtijevamo da ispoštuju naša zakonska prava. Stalno jauču da nema novca. Htjeli smo sve riješiti mirnim putem, no ništa se nije riješilo. Samo nam obećaju i govore da samo nastavimo raditi – kaže Željko Dolenc te dodaje da su radnici svjesni krize, no ona ne može biti izgovor za sve probleme.

U čitavom koncernu Mundus zaposleno je 443 radnika, uključujući upravu te režijske radnike. Zaposlenici su u strahu i zbog najavljenog restrukturiranja Mundusa, jer vjeruju da će dio njih biti proglašen tehnološkim viškom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

ME
mellifera196666
12:13 01.12.2010.

Poznam ljude! Muljatori koji su privatizirali Mundus radnicima ne uplačuju doprinose još od 2003.Plače rijetko stižu,radnici su predugo čekali.O državi nije vrijedno govoriti.

PO
pojedinac
12:23 01.12.2010.

Te iste radnike nije interesiralo kad su u drugim firmama štrjakali,tak da se ni sada javnost zbog njih neće zamarati. Tajkuni i političari su podjelili radnike na hrpe kojekakvih sindikata da bi ih mogli iskorištavati. Svijest radnika i sindikata je na istom nivou kao i političara. Zato nam i je tako.

MP
mpusiu0107
09:32 03.12.2010.

Da baš nam se trgovina dokazala ko profitabilna.....pevecovi....magma i takvi igrači...............he he idiota li jedina trgovina koja nam je išla je prodaja proizvodnih pogona