IZBORI

Radoš: Birače moramo podsjetiti na grijehe HDZ-a

12.05.2003.
u 00:00
Ivan Šuker (HDZ): Možda je afera s Termama Čatež bila magla iza koje se Sunčani Hvar prodaje Štroku
Pogledaj originalni članak

- Ne treba skrivati da ćemo raspravu o privatizaciji otvoriti i radi boljeg snalaženja birača u predizbornom vremenu. Sjećanje s vremenom blijedi i ljudi su skloni zaboraviti ono što je bilo. A privatizacija u vrijeme HDZ-a i u naše koalicijske tri godine razlikuju se kao nebo i zemlja. Zato je pošteno i potrebno da parlament ozbiljno raspravi tu temu baš u predizborno vrijeme i da se jednom zauvijek na to stavi točka - objašnjava šef Libre Jozo Radoš što ga je motiviralo da predloži zaključak kojim je parlament obvezao Vladu da do 1. lipnja podnese izvješće zastupnicima o pretvorbi i privatizaciji od 1. svibnja "91. do 1. svibnja 2003. godine. Ta obveza, upućena u Banske dvora u paketu zaključaka koji se odnose na Sunčani Hvar, naišla je na potporu koalicijskih stranaka jer im je, kažu, prekipjelo da ih HDZ, koji se od privatizacijskih grijeha neće oprati sljedećih stotinu godina, neprestano napada upravo zbog privatizacije.

Privatizacijsko-politički obračun s HDZ-om u parlamentu bit će kolektivan izborni skup stranaka koalicije na jedinoj svima dostupnoj političkoj sceni. Vlada će u suradnji s Hrvatskim fondom za privatizaciju prirediti materijal koji bi trebao pokazati, kaže Radoš, ritam privatizacije u 12 godina.

- Upravo zbog napada na koaliciju zbog privatizacije, kao i zbog opasnosti da se proces zaustavi, potrebno je javno skenirati to razdoblje, tako da se svi podsjete što se događalo u vrijeme rata, u poraću i u vrijeme koalicijske vlasti. Propusti, zloporabe i bogaćenja koja je omogućila HDZ-ova vlast još se razotkrivaju i vuku. To je i razlog što je HDZ bio protiv otvaranje ove rasprave - kaže Radoš.

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Šuker, međutim, kaže da koalicija zapravo želi vraćanjem unatrag skrenuti pozornost s aktualnih privatizacijskih problema, ali i planirane prodaje Ine, HEP-a...

- Sabor je dva dana raspravljao o Sunčanom Hvaru i nije doznao zašto je, zapravo, Vlada poništila svoju odluku o prodaji te tvrtke Termama Čatež. Tko može reći da to, primjerice, nije bilo zato da bi se u konačnici omogućilo konzorciju Štrok, Lukšić i grof Eltz da oni kupe hvarske hotele? Tko može biti siguran da afera sa Sunčanim Hvarom nije bila zamagljivanje jer se zbog kontroverzi koje su pratile kupnju Excelsiora nisu usudili i Sunčani Hvar odmah prodati Štroku - kaže Šuker.

Mladenka Šarić

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr